НОВИНИ

Тридневен траур в Чернигов след руската атака

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:04, 20.08.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко един човек е загинал след руска артилерийска атака по Херсонска област. Изстреляни са около 420 снаряда. За няколко часа московските летища Внуково и Домодедово спряха работа.

Според кмета на руската столица Сергей Собянин, причината е неуспешна украинска атака с дрон. Безпилотната машина е прихваната от руските ПВО системи. За атаки с дронове в Курска и Ростовска област съобщават руски медии.

А в Чернигов е обявен тридневен траур след вчерашното нападение.

Ден след ракетната атака по Чернигов, разчистването на най-засегнатия, централен район на града продължава. Работи тежка техника. Освен в местния театър се оценяват щетите и по околните сгради, написа в Телеграм-канала си губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус. В града е обявен тридневен траур.

Президентът Зеленски определи нападението като "отвратително", и добави, че е извършено на християнски празник - Преображение Господне, който в Украйна отбелязват по стар стил. Сред жертвите в Чернигов е шестгодишно момиченце, единствен дете в семейството.

"Благодарен съм на всеки един, който изрази съболезнования за Украйна и за нашия народ. За съжаление, седеми души бяха убити в Чернигов - от руска ракета, включително малко момиченце. София, на шест години... Съболезнования за семейството", каза Зеленски.

Атаката изненада жителите на Чернигов, пощаден през последните месеци войната, след като за кратко беше обкръжен от руските сили в началото на инвазията през февруари 2022 г., припомнят западни медии.

На фронта - през изминалите 24 часа украинците са напреднали в най-малко три участъка по линията на съприкосновение. Според американския Институт за изследване на войната украинските сили са преодолели големите руски минни полета. През изминалата нощ е имало и няколко атаки с украински дронове.

Единият е засегнал жп гарата в Курс, избухна е пожар, повреден е покривът на сградата. Пострадали са петима души. С най-малко три безпилотни машини е атакувана Ростовка област. Те са обезвредени, написа в Телеграм канала си губернаторът на областта, и добави, че няма данни за пострадали и материални щети.

Полетите от и до московските летища Внуково и Домодедово вече се извършват по график, след няколкочасово прекъсване заради атака с дрон в района на руската столица.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов попадна в групата на Ботев Пловдив за домакинството срещу Крумовград
Ивелин Попов попадна в групата на Ботев Пловдив за домакинството срещу Крумовград
Продължават да горят пожарите на Тенерифе и в Канада
Продължават да горят пожарите на Тенерифе и в Канада