НОВИНИ

Мария Габриел: Участието на Алексей Петров в съставянето на правителството е абсолютно никакво

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:45, 20.08.2023
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът Мария Габриел отговори на вчерашните твърдения на президента Румен Радев, с които той определи правителството като сглобка, зачената със скандални записи. Обвини кабинета, че се опитва при всеки провал да заграбва още повече власт, както и да овладее службите. От името на правителството Габриел отрече убитият Алексей Петров да е имал участие в създаването на кабинета.

Заяви, че участието му в съставянето на правителството е "абсолютно никакво".

"Инсинуации и хипотези, които в този момент е важно да не бъдат повтаряни, защото целият процес по съставяне на правителството се случи пред очите на българското общество и на българските медии", каза Габриел.

"От началото на преговорите идентифицирането на общите приоритети, спомняте си много добре, до законодателната програма и съставяне на правителството. Смятам, че точно това трябва да продължи по открит, много прозрачен начин да продължава и работата на правителството. Това е силата. Всъщност, когато се замислим смятам, че през последните 2-3 години, това е правителството съставено по най-прозрачния начин", каза тя.

Вицепремиерът коментира лаконично обвинението на държавния глава, че това управление е заченато в скандални записи и коалицията е сглобка:

"Би ми се искало да не вярвам, че защото правителството работи открито, прозрачно и в екип, привържениците на едноличната власт негодуват и се изнервят".

Лена Бориславова: Заради Радев сглобихме редовен кабинет с най-големия си опонент

Вицепремиерът Мария Габриел опроверга думите на президента Румен Радев, че всеки провал се използва за заграбване на още власт.

"За никакъв провал не можем да говорим в рамките на сегашното правителство. Това правителство ясно каза само за последните 3 месеца, че е способно да изведе България от международната изолация, в която беше изпаднала последните 2 години. България вече има бюджет, който дава малко по-голяма сигурност и стабилност за хората, освен това България много интензивно се цели да навакса изоставанията по Плана за възстановяване - това са важните неща. В момента, в който България много ясно гради своя евроатлантически профил, в момента, в който се стреми да адресира теми, които са важни за хората, инфлацията, доходите, инвестициите, смятам, че България повече отвсякога има нужда всички заедно - президентска институция, законодателна, изпълнителна власт да останем концентрирани върху дневния ред на българите и върху това България да бъде много активен член на ЕС и НАТО, където текат процеси, които България може да заяви своята стратегическа роля", каза Габриел.

Габриел отхвърли и твърдението, че правителството започва смени в службите с цел да ги овладеят преди предстоящите местни избори. Заяви, че смяната в службите е свързана със сигурността на българските граждани, с борбата с битовата престъпност и организираната престъпност. Потвърди думите на вътрешния министър, че той е в правото си да подбере свой екип, да има хора, на които да има доверие и които да имат експертизата, за да постигне резултати.

"Той, пак повтарям, е в правото си да работи с хора, с които смята, че ще постигне тези резултати. Когато говорим за службите, още веднъж ще си говорим с факти. Единствените имена, които са подавани до сега и това беше смяната на двамата заместници, бяха подадени от парламентарните групи, подкрепящи правителството. Това е", каза Габриел.

ГЕРБ към Радев: Демокрация не се защитава с лицемерие, държавност не се пази с вдигнат юмрук

По повод призивите на президента Радев в подкрепа на 3 март като национален празник, вицепремиерът изрази мнение, че всеки е свободен да има своето мнение. За нея изслушването и за комисар прави още по-специално отношението и към 24 май.

Габриел увери, че правителството е максимално мобилизирано в действия до втората половина на октомври, когато може да бъде взето решение за Шенген.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски стартира подготовка за домакинството на Айнтрахт Франкфурт в Лигата на конференциите
Левски стартира подготовка за домакинството на Айнтрахт Франкфурт в Лигата на конференциите
Йоана Константинова е втора на двойки на силен турнир по тенис в Прага
Йоана Константинова е втора на двойки на силен турнир по тенис в Прага