НОВИНИ

Анализатори прогнозират, че Скопие може да изостане в преговорите за членство в ЕС

Александър Марков
от Александър Марков
20:06, 19.08.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Политическа криза в Република Северна Македония, след като дебатите за конституционни промени приключиха без резултат, а гласуването им беше отложено за неопределен период. Депутатите в Скопие обсъждаха дали да променят основния си закон, включително дали българите да бъдат вписвани в конституцията. Според анализатори Северна Македония рискува сериозно да изостане в преговорите с ЕС.

Взаимни обвинения, политическа безизходица и печелене на време. Такава атмосфера цари в Република Северна Македония след дебатите за промени в конституцията.

Президентът Стево Пендаровски се присъедини към правителството на Социалдемократическия съюз с обвинение към консерваторите от опозицията, че нямат алтернатива на "френското предложение" и друг път към ЕС е невъзможен.

ВМРО-ДПМНЕ искат нови избори, но засега нямат широка подкрепа на албанските партии. Управляващите ще печелят време, за да съберат 80 депутати.

А през това време страната закъснява сериозно с изпълнението на договореното по пътя към ЕС.

Не само европейската интеграция на Република Северна Македония е поставена на карта, но и етническите взаимоотношения в страната, обяснява общественикът Джабир Дарела. Албанците в страната са твърди привърженици на присъединяването и изоставане от Албания по пътя към Брюксел може да доведе до напрежение в страната.

Според Димитър Николовски, шансовете конституцията да бъде променена са минимални. Но разчита, че САЩ ще окажат влияние върху опозицията.

Премиерът Димитър Ковачевски и правителството заявиха, че не се отказват от процеса и ще търсят начини за постигане на мнозинство от 80 депутати. Премиерът обвини опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че блокира европейския път на страната.

Президентът Стево Пендаровски попита консерваторите от ВМРО-ДПМНЕ, без чиито гласове не може да се постигне мнозинство от две-трети в Събранието, за да минат промените, каква алтернатива предлагат?

Опозицията остана непреклонна. Веднага след дебатите поиска бързо гласуване в Събранието, за да стане ясно, че кабинетът няма мнозинство и че така избраният път към ЕС - френското предложение, води в задънена улица.

Предложенията за промени в конституцията предвиждат вписване на българския, хърватския, черногорския, словенския, египетския и еврейския народ в основния закон, което да гарантира правата и активното им участие в политическия живот на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти с лупус са принудени да плащат хиляди левове за животоподдръжащ медикамент
Пациенти с лупус са принудени да плащат хиляди левове за животоподдръжащ медикамент
Украйна съобщи за първи път подробности около двете експлозии на Кримския мост
Украйна съобщи за първи път подробности около двете експлозии на Кримския мост