НОВИНИ

"Възраждане": Палатките пред Паметника на Съветската армия ще останат, независимо от нападението

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:13, 19.08.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Общество
Слушай новината

Палатките в защита на Паметника на Съветската армия ще останат пред него независимо от нападението преди ден. Това обяви депутатът от "Възраждане" Деян Николов. Той вижда провокация в нападението, която е била организирана предварително и дори обясни, че подозира украински сценарий без да уточнява какво означава това. Пред журналисти Николов увери, че дори да бъде заграден паметникът, ще продължат с пазенето му.

"Ние не слагаме под общ знаменател всички фенове на "Левски", смятаме че това е малка група, бих ги нарекал организирана престъпна група предвид това, че са дошли с ясната цел да извършат престъпление. Хвърляли са димки и факли към палатките, където в този момент е имало хора, това може да бъде разглеждано и като опит за убийство. Имаме уверението както на министъра, така и на директора на СДВР, че полицейското присъствие в района на паметника ще бъде засилено особено през тъмните часове на денонощието", каза той.

Николов твърди и че политическо лице е отишло в районното управление, където са били задържани четирима от привържениците на „Левски“, и им е осигурило адвокатска защита.

Хвърляни димки и нови щети по Паметника на съветската армия в София

"В четвъртък вечер станахме свидетели на безпрецедентна провокация. Това не е първата, а е може би четвърти или пети такъв случай. Първите бяха не в толкова голям мащаб и не толкова опасни. Група от около 30 млади мъже дойдоха и нападнаха хората, които са тук да пазят Паметника на съветската арми. Тук има жени, майки, дори в момента има бебе с бебешка количка. Срещу тях очевидно са изпратени провокатори, говорим за хора, които са дошли тук подготвени, с ясната цел да направят тази провокация и да предизвикат реакция от наша страна“, каза Николов.

Русия ще разследва оскверняването на Паметника на съветската армия в София

Димитър Георгиев обясни, че е сред пострадалите.

"Бяхме тук 6 човека – две жени и четирима мъже, когато откъм горичката видях група, добре организирана, облечени в тъмни дрехи, с маски, някои носеха и качулки, прикрити лица, боксове, други твърди предмети, факли, димки, нападнаха Паметника на съветската армия и групата, които стояхме горе“, разказа той и добави, че е бил ударен с юмручен удар в лицето, а една от жените е пищяла „помощ, напръскаха ме в лицето“.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодора Динева продължава кариерата си в Литва
Теодора Динева продължава кариерата си в Литва
Алваро Мартин от Испания спечели златото на 20 км спортно ходене на световното първенство по лека атлетика в Будапеща
Алваро Мартин от Испания спечели златото на 20 км спортно ходене на световното първенство по лека атлетика в Будапеща