НОВИНИ

Обявиха бедствено положение в община Свиленград заради големия пожар в Сакар планина

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 20.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Обявиха бедствено положение в община Свиленград. Причината е големият пожар между селата Пъстрогор, Младиново и Момково, който вилнее от вчера.

Огънят е с периметър 15 километра и обхваща над 10 хиляди декара площ. Гори в труднодостъпен горски терен. На място работят близо 15 екипа огнеборци и горски. Има и тежка техника. Вятърът обаче непрекъснато обръща посоката си. На този етап няма опасност за населените места.

Продължава гасенето на пожара в Свиленградско

Локализиран е пожарът в село Овчарово, община Харманли, където горяха къщи с прилежащите им дворове. Локализиран е и огънят и между селата Коларово и Оряхово, община Харманли и община Любимец. Областният управител на Хасково Гинка Райчева е на мястото на огнените бедствия.

Снимки: БТА

"В цялата област трите пожара от вчера са локализирани, останаха дежурни екипи. Днес обаче на това място все още се борят огнеборци, защото е на голяма площ разпрострян пожарът и е в трудна, непроходима местност. Гори, виждате, пресечена местност, храсти, треви, 15 км е границата на пожара", каза за БНТ Гинка Райчева - областен управител на Хасково.

"Пожарът тръгва от пасище. Явно са чистили пасище. Така може и да е обидно, ама животинките в Сакар разбраха, че следобед като се чистят пасища, се предизвикват огромни пожари, някои хора не го разбраха тук. От другия край изгоряха и лозя и други градини с реколта. Ние нямаме ресурс да гасим по целия периметър на пожара и започваме постепенно, постепенно", каза Николай Вълчев - директор ОД ПБЗН Хасково.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕК елиминира Динамо Зб в Шампионската лига след драматични два гола в добавеното време на мача
АЕК елиминира Динамо Зб в Шампионската лига след драматични два гола в добавеното време на мача
Красиво изпълнение на Хулиан Алварес донесе минимален домакински успех на Сити срещу Нюкасъл
Красиво изпълнение на Хулиан Алварес донесе минимален домакински успех на Сити срещу Нюкасъл