НОВИНИ

Разбиха високотехнологична нарколаборатория край търговищко село, задържани са трима чужденци

bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 20.08.2023
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Разбиха високотехнологична лаборатория за производство на прекурсори и синтетични наркотици при специализирана операция край търговищкото село Врани кон. По случая са задържани трима чужденци, нидерландски граждани.

Акцията е проведена на териториите на областите Търговище, Бургас и Разград съвместно с ГДБОП и ДАНС под наблюдението на окръжната прокуратура.

Нарколабораторията се намира в хале на бивша земеделска кооперация в село Врани кон. В хода на операцията са задържани трима нидерландски граждани, единият от които е организатор на престъпната дейност.

По време на акцията е открито голямо количество химикали, основи и киселини, имало и съоръжение с дестилационна система и инсталация за синтез на метамфетамин.

Действията по разследването продължават. По случая е образувано досъдебно производство, очаква се пълно деактивиране на 1300-литровия реактор, намиращ се в нарколабораторията, а съдържанието му ще бъде източено.

За изграждането на лабораторията са били вложени огромни средства от единия от задържаните - 57-годишен нидерландски гражданин. Наблюдението на обекта е започнало още преди година и половина.

Текст: Герасим Герасимов
Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Иванов: Разочарован съм от представянето си
Тихомир Иванов: Разочарован съм от представянето си
Ваня Дерменджиева: Усмивката на Атанас Голомеев ще остане в сърцата ни
Ваня Дерменджиева: Усмивката на Атанас Голомеев ще остане в сърцата ни