НОВИНИ

Приятелство по шампионски - историята на Боряна Калейн и Мадлен Радуканова

приятелство шампионски историята боряна калейн мадлен радуканова
bnt avatar logo
от БНТ
14:23, 20.08.2023
10302
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Броени дни остават до старта на световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия, което БНТ 1 и БНТ 3 ще излъчат на живо в своя ефир от 23 до 27 август. Освен добро представяне и медали, целта за България ще бъде и втора квота за олимпийските игри в Париж през 2024 година в индивидуалната надпревара. Със задачата ще се нагърби Боряна Калейн, която ще бъде подкрепяна от олимпийската шампионка с ансамбъла Мадлен Радуканова.

В предаването „Арена спорт“ разказваме за силата на приятелството им.

Единственият начин да имаш приятел е да бъдеш такъв!

„За мен приятелството е едно от най-ценните неща в живота. Да знаеш, че имаш човек, на когото да можеш да се опреш, когато стане трудно да бъде до теб“, започна Калейн.

Истинският приятел е този, който пренебрегва вашите неуспехи и толерира вашия успех!

„Приятелството е подкрепа не само в хубавите моменти, когато печелиш и ти се случват добри неща, а и в лошите, да можеш да споделиш, да има рамо, на което да се опреш“, добави Радуканова.

Това е история за едно 17-годишно приятелство между две шампионки в спорта художествена гимнастика - Боряна Калейн и Мадлен Радуканова.

„Още от малки винаги сме вървели заедно. В клуб „Левски Триадица“ започнахме и двете да тренираме, един набор сме, еднакви състезания имахме. Пътищата ни се разделиха в момента, в който влязох в ансамбъла, но винаги сме се подкрепяли“, каза Радуканова.

„Тя успява някак си да ме усети много добре. Усеща моите емоции и знае какво да ми каже и как да подходи към мен така, че всичко да мине наред“, добави Калейн.

И така през 2023 година приятелството между двете е засвидетелствано за пореден път, тъй като Мадлен се оказва на правилното място, в правилното време.

„Тя имаше труден момент преди европейското първенство, беше на ръба да се откаже, но се радвам, че близките ѝ успяха да я върнат в залата. Аз също я подкрепих, казах ѝ, че има една година до Олимпиадата и не трябва да се отказва. Радвам се, че послуша и сърцето си, и близките си“, сподели Радуканова.

Калейн отива на Европейското в Баку, а до нея, освен личният й треньор Марияна Памукова и целият щаб, който я подкрепя, е и Мадлен. Спокойна и уверена, в Баку Боряна завоюва европейска титла в многобоя.

„В последния момент разбрах, че тя ще пътува с мен на европейското първенство. Това беше уредено зад гърба ми, като една много приятна изненада. Човек може да оцени едно приятелство в тези моемтни, когато не е лесно и се случват катаклизми. Благодарна съм ѝ, че беше до мен и ме подкрепи“, заяви Калейн.

„По-скоро се опитвам да я забавлявам извън залата, да се разтоварна и да не мисли само за гимнастика, а да правим и други неща извън килима“, добави Радуканова.

Следващото голямо предизвикателство за Калейн е световното първенство във Валенсия, а основната цел - спечелване на втора квота в индивидуалната надпревара за Олимпийските игри в Париж.

„Напълно осъзнавам, че България разчита на мен за втората квота, но ако аз си позволя да повярвам, че това е на живот и смърт, нищо няма да се случи. Просто отивам на едно най-обикновено състезание, изигравам си съчетанията по най-добрия начин и дай Боже да се поздравим с квота“, сподели Калейн.

Във Валенсия, рамо до рамо с Калейн отново ще бъдат Радуканова и Памукова.

„С Марияна Памукова се познаваме също от много време, вече 17 години. Така, че знаем си всички кусури, както се казва. Ние сме една добре сработена машина. Имаше спокойствие и разбирателство в нашата работа“, добави гимнастичката.

Вижте във видеото как решихме да тестваме екипната работа между Мадлен и Боряна!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски пристигна на посещение в Нидерландия
Зеленски пристигна на посещение в Нидерландия
Мъртва риба изплува в река в Смолян
Мъртва риба изплува в река в Смолян