НОВИНИ

Заради път в окаяно състояние: Бургазлии излязоха на протест

bnt avatar logo
от БНТ
12:38, 20.08.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Общество
Слушай новината

Жители на няколко бургаски квартала и села излязоха на протест и блокираха движението. Причината за недоволството е разбитият и опасен път, който води до два квартала и две села край морския град.

Протестиращите се събраха на разклона за кварталите "Черно море" и "Рудник". За около три часа те блокираха и пътя, който води до населените места, но периодично - през 10 минути го отваряха и затваряха.

По думите на хората основен ремонт не е правен до години, а заради близостта на пътя с бившата мина, настилката е пропаднала, а асфалтът е на вълни.

Казват още, че често им се налага да правят ремонт на автомобиите си. Отсечката е алтернативен маршрут към Слънчев бряг и води до една от най-посещаваните атракции през лятото - бургаския зоопарк.

Ето какво казват хората:

Наталия Димитрова: "Пътят пропада, колата е настрани буквално, опира, особено по-ниска кола като мине. Минават камиони, минават автобуси и пътят със всеки изминал ден, пропада все повече".

Ганчо Станков: "На ден го минавам този маршрут сигурно 5 пъти. Това е нещо ужасно, аз тук живея цял живот. Поне над 20 г. нищо не е правено по пътя, само един леки кръпки, които издържат до следващия дъжд".

Пламен Георгиев, организатор на протеста: "Аз съм от скоро в квартала, от 6 месеца и съм от скоро и в страната. И след завръщането си, понеже навсякъде има лозунги от страна на управлението, върнете се в България, елате да си живеете в България, много е хубаво, искаме младите хора да са в България, ето върнали сме се, за съжаление, състоянието което заварваме, буквално казва, тръгвайте си обратно“.

Пътят е общински. От районното кметство обясниха, че до няколко дни пътностроителна фирма ще ремонтира най-критичните участъци. За основен ремонт са нужни около 15 млн. лв. Още миналата година общината е поискала финансиране от МРРБ, но проектът е отказан. Тази година е направен нов проект, който се очаква да бъде финансиран догодина.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-често слънчево и горещо време през новата седмица
По-често слънчево и горещо време през новата седмица
Пет победи за българските боксьори на европейското за ученици в Марибор
Пет победи за българските боксьори на европейското за ученици в Марибор