НОВИНИ

Легенди и приятели изпратиха баскетболната легенда Атанас Голомеев

легенди приятели изпратиха баскетболната легенда атанас голомеев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 20.08.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес се простихме с Атанас Голомеев – едно огромно име за българския спорт. Поколонението с баскетболната легенда се състоя на Националния стадион „Васил Левски“.

Близки, роднини и ярки личности българския спорт се сбогуваха последно с Атанас Голомеев. Легендата на българския и европейски баскетбол почина на 12 август на 76-годишна възраст.

В знаменитата си кариера той е осемкратен шампион на България, защитавам е емблемите на Спартак София, Академик, ЦСКА и Левски Спартак.

С България играе на пет европейски първенства, като на два пъти е топреализатор на шампионати на Стария континент. Четири пъти е избиран в идеалния отбор на Европа.

През 1991 г. е приет в списъка на 50-те най-велики баскетболисти на ФИБА, а през 2019 г. стана четвъртият българин, приет в баскетболната Зала на славата на ФИБА.

„Епоха за българския и за европейския баскетбол си сигурност. Във времето, когато високите центрове бяха доминиращи, той доминираше в Европа. Бил ми е пътеводител и на нашето поколение. Беше добър и имаше чувство за хумор. Ще ни липсва много“, заяви Георги Глушков.

„16 години бях под неговото крило. 45 години съм с него, животът ни е разделял, но шампионът си е шампион. Не може да бъде забравен. Лошото е, че се събираме по такива поводи и се разделяме с хора, които са оставили голяма следа. Много ми е тежко за него“, каза Георги Младенов.

Подробностите вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова загуби мача за титлата на тенис турнира във Върнячка баня
Изабелла Шиникова загуби мача за титлата на тенис турнира във Върнячка баня
Зеленски пристигна на посещение в Нидерландия
Зеленски пристигна на посещение в Нидерландия