НОВИНИ

Доживотен затвор за медицинската сестра, убивала бебета в Англия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:29, 21.08.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Медицинска сестра беше осъдена на доживотен затвор за убийства на бебета. 33-годишната Луси Летби бе определена като най-опасния сериен убиец на деца в съвременната британска история. Тя ще прекара остатъка от живота зад решетките заради убиствата на седем новородени и опита за убийство на други шест бебета.

Луси Летби отказа да присъства в съдебната зала за произнасянето на присъдата си. Процесът срещу нея започна през октомври миналата година.

Летби е работела в неонаталното отделение на болница в Честър, Северозападна Англия. В един момент там започват необяснимо да умират бебета. Присъствието на Летби е единствената връзка помежду им. В продължение на година тя е умъртвявала бебета по различни начини - като е вкаравала въздух в кръвта им, предозирала е млякото им или е отравяла хранителните разтвори с инсулин.

"Насочвали сте се специално към близнаци и в последно време към тризнаци. Някои бебета са били здрави. Други са имали здравословни проблеми", каза Джеймс Гос, съдия.

Снимка: БТА

Престъпленията са в периода юни 2015 - юни 2016 година. Има случай, в който преждевременно родено момиченце е умъртвено при четвъртия опит на сестрата.

"Това е била жестока, пресметната и цинична кампания за убийства на невръстни, В действията е имало дълбока злонамереност, граничеща със садизъм", каза съдията Джеймс Гос.

При първите претърсвания на дома ѝ, полицията намира бележка, в която Летби пише " Аз ги убих. Не съм достатъчно добра да се грижа за тях". После твърди , че е невинна. Доказателствата сочат друго. Миналия петък Летби беше призната за виновна. Опечалените родители излязоха с изявление.

"Ние сме с разбити сърца,чувстваме се опустошени, ядосани и вцепенени. Може никога да не разберем защо това се случи ."

Днес съдът в Манчестър произнесе присъдата .

"Луси Летби, за всяко от седемте убийствa и шесте опита за убийствa ви осъждам на доживотен затвор. Тъй като сериозността на вашите престъпления е изключително висока, нареждам разпоредбите за предсрочно освобождаване да не се прилагат. Ще прекарате остатъка от живота си в затвора", каза съдията.

Луси Летби е третата жена във Великобритания, която е осъдена на доживотен затвор без право на помилване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски пуска във вторник в свободна продажба билетите за мача с Айнтрахт Франкфурт
Левски пуска във вторник в свободна продажба билетите за мача с Айнтрахт Франкфурт
Жереми Петрис и Николай Михайлов тренират с Левски преди мача с Айнтрахт Франкфурт
Жереми Петрис и Николай Михайлов тренират с Левски преди мача с Айнтрахт Франкфурт