НОВИНИ

Тропическа буря и земетреение удариха Калифорния

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:47, 21.08.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Тропическа буря и земетресение удариха едновременно един от най- големите американски щати - Калифорния, който доскоро се бореше и с огромни горски пожари. Ураганът Хилар предизвика незапомнени порои и наводнения.

Предупреждение за опасност от наводнения е отправено за райони, където живеят 26 милиона души.

Като в холивудски сценарий, Калифорния попадна под ударите на стихиите. За първи път от 84 години, най-многолюдният щат беше ударен от тропическа буря, която отприщи свлачища, отнесе дървета и наводни домове.

Хилари донесе порои, които накараха реки да потекат в пустинни райони като град Палм Спрингс. Там снощи паднаха най-големите валежи, откакто се води статистика. В южните части на щата за часове се изля над средното годишно количество дъждове. Предупреждението за днес е за "животозастраващи и концентрирани катастрофални наводнения" в отделни райони.

Затворени са училищата, отменени са и полетите в бедстващите райони.

Хилари промени дори адските условия на едно от най-горещите места на планетата - Долината на смъртта, където потекоха реки, понесли пясък и скали.

В същото време щатът беше разлюлян и от земетресение със сила 5.1 по Рихтер с епицентър северозападно от Лос Анджелис. Собственичка на магазин за вино, макар и за кратко, била вцепенена от ужас.

"Бутилките падаха от всички страни. За щастие, бях по средата на магазина и стъклата се чупеха далеч от мен. Останах невредима", каза Ейми Сиймор, собственичка на магазин за вино

Трусът не е причинил големи щети, но над 100 екипа проверяваха сгради за поражения и то именно в залетите вече от наводненията райони. Кметът на Лос Анджелис Карън Бас увери, че няма пострадали и разрушения. В следващите дни се очакват последващи трусове.

"Великолепно е! Супер топло, сякаш си във вана. Приятно, топло и вали, усещане като в рая!", каза Нейтън Фаулър, жител на Хънтингтън бийч.

Най-щастливи бяха сърфистите на Хънтингтън бийч в Калифорния, които се радваха на идеалните вълни, които Хилари им донесе. А в северните части на щата само допреди дни бушуваха огромни горски пожари, заради които бяха евакуирани хиляди хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал до БНТ: Мъж заплаши с пистолет румънски туристи на плажа на къмпинг Езерец
Сигнал до БНТ: Мъж заплаши с пистолет румънски туристи на плажа на къмпинг Езерец
Виктория Томова ще има нова съперничка на старта на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Чикаго
Виктория Томова ще има нова съперничка на старта на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" в Чикаго