НОВИНИ

България преговаря със САЩ за доставката на бронирани машини "Страйкър"

Николай Минков
от Николай Минков
18:09, 04.09.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

България преговаря със Съединените щати за доставка на бойни машини "Страйкър", които да заменят БТР-ите от съветската епоха в Сухопътните войски, потвърди министърът на отбраната Тодор Тагарев. Премиерът Николай Денков заяви, че преди да започнат преговорите, са нужни решения от българския парламент и от американския Конгрес.

По предварителни разчети доставката на 183 бойни и спомагателни машини за пехотата трябва да стане в следващите 3 до 4 години, като за целта са осигурени над 2 млрд. лева.

"Това е един от основните проекти. Модернизация на Сухопътните войски е твърде изостанала. Аз обявих още в началото след като станах министър, че и моя основен приоритет е модернизацията на Сухопътните войски", каза Тодор Тагарев - министър на отбраната.

Тагарев съобщи още, че има пълна политическа подкрепа за проекта:

"Процедурата е стартирала официално през май месец и е изпратено запитване в САЩ, с конкретни изисквания и конкретни параметри. От американска страна продажбата, потенциалната продажба, е одобрена и от Пентагона и от Държавния департамент".

Премиерът Денков обясни, че за да започнат преговори по доставката, са задължителни 2 условия:

"Това са сериозни финансови инвестиции, които трябва да бъдат полезни за страната десетки години напред. Така, че предстоят преговори, за да се уточнят и техническите и финансови параметри, но те не биха могли да започнат без да има решение от една страна на парламента и от друга страна на Конгреса в САЩ."

Очаква се у нас да пристигне група от американска страна, с която да се уточнят параметрите по сделката. Осемколесната "Страйкър" тежи над 19 тона. Тя може да превозва до 9 войници. Сухопътните войски имат предпочитания към версията "Дракон", която е с 30-милиметрово автоматично оръдие и възможност за 40 мм гранатомет, противотанкови ракети "Javelin" или "Stinger" за противовъздушна защита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Мицин спечели световната титла на 400 метра свободен стил за юноши
Петър Мицин спечели световната титла на 400 метра свободен стил за юноши
Нападателят на Хебър Георги Николов: За нас имаше игра с ръка при гола на Левски
Нападателят на Хебър Георги Николов: За нас имаше игра с ръка при гола на Левски