НОВИНИ

След срещата Путин - Ердоган в Сочи: Зърнената сделка засега остава блокирана

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:44, 04.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Зърнената сделка засега остава блокирана. На среща с турския президент в руския курорт Сочи, руският президент заяви, че споразумение за украинското зърно няма да има, докато Западът не изпълни исканията на Москва. За да бъде съживена сделката, Реджеп Ердоган призова Киев да смекчи позицията си спрямо Русия. Енергетиката - също беше обсъдена от двамата президенти. Путин обяви, че в Турция се изгражда газов хъб. Други акцент от срещата е войната в Украйна.

Без подписване на документи, без пробив по зърнената сделка, но с добра оценка за дипломацията на Ердоган завърши срещата в Сочи.

"След консултации с ООН подготвихме нов пакет от предложения. Според мен, с тях е възможно да постигнем резултати", каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Година, след като Ердоган изигра значима роля Москва и Киев да се споразумеят за износа на украинско зърно и два месеца, след като зърнената сделка се разпадна, турският президент пристигна в Сочи, за да се опита да върне Русия в споразумението. Позицията на Москва, обаче, засега остава непроменена.

"Ще разгледаме възможността за съживяване на споразуменията, веднага щом ограниченията върху износа на руски селскостопански продукти са напълно изпълнени", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

За да се върне в сделката - едно от основните искания на Москва е Руската земеделска банка да бъде отново свързана към системата за международни разплащания SWIFT. Европейският съюз я изключи през юни 2022-та като част от мащабните санкции на Брюксел.

Путин обяви, че Русия започва снабдява Африка с безплатно зърно - как ще се доставя, обаче, засега не е ясно:

"Близо сме до завършване на споразумения с шест африкански държави, където възнамеряваме да доставяме храна безплатно и дори да извършваме безплатна логистика."

В Сочи турската делегация е голяма. Ердоган е придружаван от министрите на отбраната, външните работи, финансите и енергетиката и от председателя на турската централна банка. Обсъждана е и темата за руския газ.

"Напреднахме и се надявам скоро да приключим преговорите за създаване на газов хъб в Турция", каза Путин.

По време на 18-месечната война, Турция не се присъедини към западните санкции срещу Русия и се очертава, като основен търговски партньор на Москва.

"През миналата година стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 86%. През първата половина на тази година положителната тенденция продължава", каза още руският президент.

"Обемът на външната търговия между Турция и Русия в момента е 62 милиарда долара. Фактът, че се придвижваме към целта от 100 милиарда долара наистина ни прави много щастливи", посочи Ердоган.

Турция обаче подкрепя и Украйна. Анкара изпрати оръжие на Киев и застана зад кандидатурата на Украйна за членство в НАТО. Ердоган не веднъж е демонстрирал, че би играл ролята на посредник между Русия и Украйна. Той се среща с Путин за първи път, откакто беше преизбран за президент. Последната среща на четири очи между двамата беше почти преди година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста 41-годишния кюстендилец, който рани двама полицаи през уикенда
Оставиха в ареста 41-годишния кюстендилец, който рани двама полицаи през уикенда
Левски: Крайно време е мачовете у нас да се свирят без страх и да се дават адекватни на игровото време продължения
Левски: Крайно време е мачовете у нас да се свирят без страх и да се дават адекватни на игровото време продължения