НОВИНИ

Какви са причините за смяната на военния министър на Украйна?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:04, 04.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Знакова рокада в украинската власт - Володимир Зеленски уволни министъра на отбраната Олексий РЕзников. Очаква се постът да бъде зает от Рустем Умеров - сочен за един от най-умелите преговарящи в Украйна. Обвинения в корупция и серия скандали във военното министерство предшестваха, според някои, закъснялото решение на Зеленски да освободи от поста Резников.

Заявка, че очаква конкретни резултати в следващите месеци по пътя на Киев към започване на преговори за членство в ЕС предхождаше изявлението на Володимир Зеленски:

"Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников премина през повече от 550 дни пълномащабна война. Вярвам, че министерството се нуждае от нов подход и други форми на взаимодействие както с военните, така и с обществото. Рустем Умеров трябва да поеме министерството."

Часове по-късно военният министър Олексий Резников написа в социалната мрежа X, че подава оставка:

"За мен беше чест да служа на народа на Украйна и да работя за украинската армия в изминалите 22 месеца - най-тежкият период в съвременната история на страната ни.

57-годишният юрист е начело на ведомството от 2021 г. Добре познат на международната сцена, неизменна част от украинските делегации при срещи с чуждестранни лидери. Сочен за човека, успял да договори доставките на западни оръжия и военна техника за Киев на стойност милиарди долари.

Министерският му пост, обаче, беше разклатен още в първите месеци на годината, когато гръмнаха няколко скандала за корупция във военното министерство. Сред тях - подкупи, в замяна на освобождаване от задължителна военна служба. През август украински разследващи журналисти съобщиха и за скандална сделка, при която министерството купувало за армията якета на завишена цена. Вместо 29 долара, то плащало по 86 за всяка бройка, при това поръчаните якета били летни, а не зимни, от каквито се нуждаели военните. Макар името на Резников да не беше пряко замесено, министърът отхвърли твърденията.

Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна в оставка (31.08.2023 г.): "Не вярвайте на всичко, което чувате. За съжаление, понякога ваши колеги журналисти пишат неща, които биха искали да се случат или пък, които им се струва, че са така, чули са ги от някого някъде..."

Борбата с корупцията е сред основните приоритети на Зеленски по пътя на Украйна към еврочленство и оставката на Резников многократно беше искана. Номинираният за нов военен министър Рустем Умеров - на 41, роден в Узбекистан кримски татарин, в момента ръководител на Фонда за държавно имущество. Бивш депутат от опозиционната "Голос" и част от комисията за окупираните от Русия украински територии.

От началото на войната Умеров често е в преговорния екип по ключови въпроси, включително Зърнената сделка, размяна на военнопленници - сред тях и бойци от полка "Азов", връщане на принудително депортирани цивилни граждани. Назначението му трябва да бъде одобрено от Върховната рада тази седмица. За Резников се спекулира, че може да бъде назначен като посланик в Лондон. Колкото до хода на войната - не се очаква смяната на министъра да окаже влияние върху бойните действия на фронта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
hashtag instagram

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фен зоната на българския национален отбор по футбол в Пловдив отвори врати
Фен зоната на българския национален отбор по футбол в Пловдив отвори врати
Гардът Евгени Хаджирусев отново ще носи екипа на баскетболния Черноморец Бургас
Гардът Евгени Хаджирусев отново ще носи екипа на баскетболния Черноморец Бургас