НОВИНИ

Връщат такса "тротоарно право" в пълен размер от 1 април

връщат такса тротоарно право пълен размер април
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 29.03.2024
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Слушай новината

Столичната община връща такса "тротоарно право" в пълния ѝ размер от 1 април тази година. Таксата беше намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от коронавирус, и оттогава се събира в непълен размер, съобщиха от пресцентъра на общината.

Във връзка с възстановяването на размера на таксата "тротоарно право" Главният архитект на София Здравко Здравков е изработил и изпратил специални указания, които да подпомогнат собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на наредбата за преместваемите обекти. Собствениците на заведения е необходимо да подготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти. Целта е да бъде защитен интересът на гражданите и пешеходците, които трябва да могат да използват по-удобната и по-безопасна част от тротоара.

Очакваните допълнителни приходи в хазната на Столичната община от връщането на пълния размер на такса "тротоарно право" са около 1.2 млн. лв. годишно.

Данните от касовото изпълнение на бюджета на общината показват, че през 2020 г. и 2021 г. постъпленията от тази такса са били общо с 2,2 млн. лв. по-малко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Аналогови астронавти" ще търсят информация за мисия до Марс
"Аналогови астронавти" ще търсят информация за мисия до Марс
Горящ тир затвори за кратко АМ "Тракия" край Пазарджик
Горящ тир затвори за кратко АМ "Тракия" край Пазарджик