НОВИНИ

Времето през декември: Очаква ни по-топла Коледа и по-студена Нова година

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 01.12.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

С повече валежи започваме декември месец. Особено ниски температури в първата половина на месеца не се очакват. Застудявания и валежи можем да очакваме и през последните дни на месеца. Температури от минус 5 до минус 10 градуса ще се реализират чак през втората половина на месеца. Това коментира в "Денят започва" Анастасия Стойчева от НИМХ.

Прогнозата на метеоролозите обещава мек декември, особено около средата на месеца. По думите на Стойчева нищо екстремно не ни очаква по отношение на температурите през настоящия месец. Най-студеното време според нея може да очакваме в края на месеца - около Нова година. Около Коледа обичайното климатично предновогодишно затопляне ще намали вероятността за снеговалежи.

"Вероятността около Коледа да е по-топло, отколкото около Нова година е много голяма", подчерта метеорологът.

Температурите през настоящия месец ще бъдат около климатичните норми, а валежите от дъжд - около и над нормите. Обстановка за реализирането на по-значително количество валежи ще има във второто десетдневие на декември.

Температурите тази сутрин са между 2 и 7 градуса, малко по-ниски са температурите в Североизточна България. Днес там ще има и условия за поледици. Топли въздушни маси ще повишат градусите в страната през първите няколко дни на декември. Въпреки това в Южна България ще има условия за значителни валежи, които да надхвърлят 25-30 литра на кв. метър.

Валежи от дъжд и сняг, поледици и силен вятър днес

Днес температурите ще бъдат по-ниски в Предбалкана, където се очаква и да вали сняг. В тази част на страната ще се създадат и условия за поледици. Анастасия Стойчева съветва шофьорите да бъдат особено бдителни при проходите в Източна Стара планина.

Събота и неделя вероятността за валежи ще бъде малка, а вятърът ще отслабне, смята Стойчева.

Вижте целия разговор с Анастасия Стойчева във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"
Ивайло Мирчев: Не е лошо да се направи проверка от НАП на "Лукойл"
Ботев Пловдив удължи договора на Точукву Нади
Ботев Пловдив удължи договора на Точукву Нади