НОВИНИ

Все още не е ясна съдбата на кучето, нападнало деца в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:38, 13.02.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Не е ясно още каква ще бъде съдбата на домашното куче, което вчера нападна деца в Южния парк в София. След инцидента собственикът му е бил задържан за 24 часа, най-вероятно вече е освободен.

Все още няма и официална информация какви санкции ще бъдат наложени на собственика, но според експерти той няма да понесе наказателна отговорност за случилото се, защото децата са с леки наранявания.

От Районната прокуратура "По света и у нас" научи, че е образувано досъдебно производство, но собственикът на кучето не е привлечен като обвиняем. По данните, събрани до момента, той е държал кучето вързано, а то реагирало на хвърлена към него топка и е било изтървано.

От прокуратурата са дадени указания да бъдат разпитани още свидетели, за да бъде изяснена ситуацията. По последна информация пострадали са 4 деца, а не пет, както вчера беше обявено. След преглед те са пуснати за домашно лечение.

В социалните мрежи се появи видео, заснето малко след инцидента, а очевидец разказва, че заедно с други хора от парка са опитали да спрат кучето.

Според очевидеца, който не пожела да говори пред камерата ни, повече от 10 минути хора в парка са опитвали да хванат кучето, което нападало децата. От клипа се вижда, че хората търсят сметка на собственика.

Според експерти собственикът най-вероятно ще получи предупреждение от полицията и санкция.

"Административна отговорност ще се търси, тъй като животното е било пуснато и е било на място, където е имало деца без повод, без да има собственикът контрол върху своя домашен любимец, той ще бъде санкциониран. Глобата е до 100 лв. Какво ще се случи с кучето - предполагам, че то ще бъде върнато на собственика, ако той може да докаже собственост на това куче", обясни експертът Явор Гечев.

Иван Пасков е треньор на кучета и създател на влога "Имам куче". Снима клипове със съвети за собствениците на кучета. Притежава белгийска овчарка и според него не е препоръчително хора без опит да взимат куче от тази порода.

"Наистина са силно темпераментни, много невротични кучета и е нещо сериозно за отглеждане. Какво се получава - гледаме клипчета в YouTube, казваме - те са страхотни, уникални са, искам такова, те са най-умните и от там стават грешките", казва той.

Треньорът на кучета смята, че няма лошо куче, но има лош стопанин.

"Ако не можете да упражнявате контрол върху кучето си, просто не го пускайте, няма да пострада никой, ако трябва отидете някъде в гората и там го пуснете да се натича", призова Пасков.

Първото и основно задължение на един собственик на куче е да познава домашния си любимец, да знае как би реагирал във всяка една ситуация, смята и Явор Гечев.

Според наредбата на Столична община собственикът на куче е длъжен винаги, когато го разхожда, да носи със себе си документите на домашния си любимец. За разходките трябва да го води на повод не по-дълъг от два метра, свободното пускане е разрешено само на специално предвидени за целта места. Собствениците са длъжни да слагат намордник на кучето, ако е агресивно.

Контролът за всичко това е поверен на инспекторите от Столична община. Оттам обаче отказаха днес да говорят пред камера. Но съобщиха, че глобата за водене на куче без повод извън определените за целта места е 100 лв., а разхождането му без ветеринарномедицински и регистрационни документи може да достигне 400 лв.

Снимката е илюстративна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Алексиева: Психиката е разковничето в реализирането на потенциала
Надежда Алексиева: Психиката е разковничето в реализирането на потенциала
Студенти и пенсионирани учители заместват болни преподаватели в Бургас
Студенти и пенсионирани учители заместват болни преподаватели в Бургас