НОВИНИ

Студенти и пенсионирани учители заместват болни преподаватели в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 13.02.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Образование
Слушай новината

Учениците се връщат в клас. Присъствените занятия се възобновяват от утре в София-град и областите Стара Загора и Хасково. От началото на втория срок в тези области имаше въведена ротация - част от випуските учеха присъствено, а останалите онлайн.

Присъствено, както и миналата седмица, продължават да учат и всички випуски в областите Разград и Силистра.

В цялата страна в класните стаи продължават да се обучават и децата от 1-ви до 4-ти клас. Заради влошена епидемична обстановка частично онлайн ще се учи в Търговище и Шумен, където миналата седмица всички деца бяха присъствено.

В Благоевград ротацията продължава още поне седмица.

В Бургас, където първи въведоха строги мерки за учениците и преди междусрочната ваканция присъствено се обучаваха само децата от 1-ви до 4-ти клас, от понеделник, връщат в клас голяма част от учениците. В морския град заради високия брой болни учители, студенти и пенсионирани преподаватели влизат в класните стаи.

Йонка Милева от Бургас е пенсионер от 2018 г. Обаждат ѝ се да замества болен преподавател в 1-ви клас.

„Когато има нужда и ми се обадят, идвам с удоволствие, защото 30 г. работя в Начално базово училище и идвам да си видя колегите, децата. И преболедувах и съм ваксинирана, имам бустерна доза, така че смятам, че съм подсигурена", обяснява Милева.

От понеделник в клас се връщат голяма част от паралелките. Вкъщи ще се обучават единствено децата от 7-и, 10-и, 11-и и 12-и клас. По-облекченият режим се обяснява със спада на заболеваемост сред децата.

„От тестовете, които бяха направени на 7 февруари, това са 11605 теста, само едно дете показа положителен тест, което вече е една по-добра картина", коментира инж. Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас.

Учениците в Бургас, които от понеделник се връщат в клас, приемат новината със смесени чувства.

„Обикновено ми харесва повече онлайн, защото не трябва да ставам толкова рано за училище, но когато сме на училище научаваме повече неща, дисциплината е по-добра и мога да се виждам с моите приятели", обяснява петокласникът Стилян Димитров.

„Определено е по-добре, че се връщат в училище. Мисля, че не се отразява добре стоенето вкъщи и онлайн обучението. Материалът не може да се разбере толкова лесно, по-трудно учат децата, по-къси са часовете", смята Ренета Димитрова, майка на Стилян.

Някои класове обаче се сблъскват с проблема, че голяма част от родителите не са съгласни децата им да бъдат тествани.

За да се върнат учениците присъствено от понеделник, трябва да има събрани 30% декларации за съгласие за тестване от родителите на деца над 14 години или учениците да имат зелен сертификат. Затова тези паралелки, които не са събрали 1/3 от класа готови за тестване ученици или деца със зелени сертификати, няма да могат да се върнат в училище, въпреки разрешението от РЗИ.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясна съдбата на кучето, нападнало деца в София
Все още не е ясна съдбата на кучето, нападнало деца в София
Отлични резултати за футболните съдии по време на зимния семинар
Отлични резултати за футболните съдии по време на зимния семинар