НОВИНИ

Ива Митева: Без промяна във ВСС трудно ще постигнем отстраняването на Гешев

Калина Попова
от Калина Попова
18:14, 13.02.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Правосъдният министър може да иска освобождаването така, както може да прави предложения за назначаване на главния прокурор. Докато не се промени мнозинството във ВСС, няма какво да се лъжем, че много трудно ще се постигне, защото 17 гласа са достатъчно високо мнозинство, особено след като са отказали въобще да разгледат такава оставка и оспориха правото на правосъдния министър да я внесе". Това заяви зам.-председателят на НС Ива Митева в студиото на "Говори сега".

Според нея доказателствата срещу Иван Гешев, които правосъдният министър ще внесе, ще са на основание уронване престижа на съдебната власт и системни нарушения. Изрази съмнение, че смяната на една личност ще реши всички проблеми.

"Трябва да се види дали мястото на прокуратурата е в съдебната система, дали въобще е нужна фигурата на главния прокурор, дали прокуратурата така, както е записана в Конституцията, следва съдилищата, дали да не бъде извадена от съдебната система", коментира тя.

Ако има воля, промените ще се случат, смята Митева. В коалиционния формат не е обсъждан проектът на ДПС за конституционни промени. Според Ива Митева Конституцията трябва да се развива така, както се развива и практиката на Европейския съд за правата на човека.

В "Има такъв народ" не е обсъждано дали Митева ще се кандидатира за член на Конституционния съд. Тя не коментира престрелките между премиера и главния прокурор, а за списъка на Кирил Петков каза:

"Не мисля, че Гугъл може да бъде източник на информация, самата прокуратура може да си извади оттам информация".

Кои политици фигурират в списъка на Кирил Петков?

Митева потвърди, че ИТН отново ще внесе предложение за намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Обясни, че след повишаването на субсидията партиите все още използват имоти безвъзмездно.

"Правото на ползване така и не се учреди. В момента ако тръгне да се прави проверка, ще се види, че партиите хем не плащат наем, хем не са и на безвъзмездно право на ползване, където трябва да плащат данък "Сгради". Тоест, нито плащат данък "Сгради", нито плащат наем", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равенство между Локомотив София и ЦСКА в столичното дерби
Равенство между Локомотив София и ЦСКА в столичното дерби
МВнР сформира кризисен щаб, който следи ситуацията в Украйна
МВнР сформира кризисен щаб, който следи ситуацията в Украйна