НОВИНИ

Благовест Белев: България подготвя инфраструктурата за приемане на самолетите F-16

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 13.02.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Българската страна подготвя инфраструктурата за приемане на самолетите F-16. Договорът за доставката им е сключен между правителствата на България и САЩ. В него много ясно са разписани отговорностите на парламент, президент, Министерски съвет и министър на отбраната. И всяка от страните ще направи нужното, за да се реализира той".

Това каза в предаването "Говори сега" заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана от "Продължаваме промяната" Благовест Белев.

"Българската страна е изпълнила всичко по договора, което се иска от нея и продължава да го изпълнява", допълни Белев.

Той е категоричен, че изграждането на инфраструктурата на базата "Граф Игнатиево" е заложено в бюджета в сроковете, в които ще бъдат доставени самолетите.

"По договор осемте самолета трябва да бъдат доставени до 2024 г., но ако имаме предвид забавянето, до 2025 г. ще бъдат доставени", смята Благовест Белев.

По отношение на конфликта около Украйна той коментира, че там където има струпване на войски, винаги има основание за притеснение.

"Една искра, каквато може да бъде невинна провокация, е в състояние да предизвика конфликт. Но аз си мисля, че декларациите от двете страни са ясни, че ще се търси мирно решение на конфликта", каза Белев.

Що се отнася до бюджета за отбрана, той коментира, че финансовото министерство отпуска средства само срещу добре защитени проекти.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хокеистите на САЩ останаха непобедени в група "А" след успех над Германия
Хокеистите на САЩ останаха непобедени в група "А" след успех над Германия
Швейцария забранява почти всички реклами на тютюневи продукти
Швейцария забранява почти всички реклами на тютюневи продукти