НОВИНИ

Румен Радев: Забавянето на доставката на новите F-16 би създало риск да загубим въздушния си суверенитет

Александър Марков
от Александър Марков
12:45, 10.02.2022
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
румен радев забавянето доставката новите създава риск загубим въздушния суверенитет
Слушай новината

Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимостта им с партньорите от НАТО.

Това заяви президентът Румен Радев, след като обсъди състоянието на Българската армия с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

По думите на президента неглижирането на военното въоръжение и нашите съюзни ангажименти е най-голямата заплаха за сигурността на България. За да се преодолее този проблем, са необходими постоянни действия, допълни държавният глава.

"Да не се сещаме за армията от криза на криза и от ръководство на ръководство. Необходими са постоянни ангажименти, а не еднократни актове на закупуване на въоръжение", каза Радев.

Модернизацията на армията ще е основният акцент, който ще бъде поставен на Консултативния съвет за национална сигурност на 15 февруари, допълни държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос президентът заяви, че вече има информация, че доставката на първите осем изтребителя F-16 ще закъснее.

"Това е изключително тревожно за въоръжените ни сили. То поставя не само на изпитание личния ни състав, но вече въвежда рискове България да загуби въздушния си суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е и въздушно пространство на НАТО", заяви държавният глава.

Президентът насочи отговорността за доставките на изтребителите към бившите управляващи от ГЕРБ, защото договорите са сключени в рамките на тяхното управление.

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността не само на България, но и на цяла Европа, това е криза с глобални измерения, коментира Радев. Той отново изтъкна, че не трябва да се допуска военен конфликт, а да се търси решение чрез средствата на дипломацията.

Създаването на българска батальонна бойна група няма да реши проблемите на сигурността ни, но изграждането ѝ е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме, че можем да отговорим в случай на криза, допълни президентът.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов обясни, че българското предложение за подсилване на Югоизточния фланг на НАТО с бойна група стъпва върху възможностите на механизиран батальон с определени подразделения за бойна поддръжка и съюзническо попълване на дефицитите от съюзниците. Към момента са възможни няколко варианта за това като концепцията ще бъде обсъдена. Целта е да бъде демонстрирано, че българските въоръжени сили имат възможност за изграждане на възпиращ потенциал.

За военно-стратегическия дисбаланс в Черно море Ефтимов заяви, че е определен преговорен екип относно възможността за придобиване на подводници за нуждите на Военноморските сили.

Министърът на отбраната Стефан Янев допълни, че ще бъде рестартиран проектът за придобиване на бойна машина за пехотата тази година, който е приоритет, така че да бъде осигурена една бригада. Той се ангажира, че скоро да бъдат обявени конкурси за незаетите длъжности в българската армия.

"Благодаря на всички военнослужещи, цивилни служители от състава на въоръжените сили, защото хората са нашият най-важен капитал, те са нашият приоритет за развитие. Ние разчитаме на тях", каза Янев.

На фона на пандемичната обстановка са проведени 329 учения, което е с 50 повече от предходната година, отчете началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Приключихме мисията в Афганистан, над 9200 души участваха в състава на 42 контингента. Над 66 полета на транспортната ни авиация за пожарогасене, медицинска евакуация, трансплантация, търсене и спасяване", допълни той.

Снимки: БГНЕС






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват престъпна група, занимаваща се с лихварство в Карнобат
Разследват престъпна група, занимаваща се с лихварство в Карнобат
Москва и Киев започнаха мащабни военни учения
Москва и Киев започнаха мащабни военни учения