НОВИНИ

Обстановката в Киев остава спокойна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:10, 13.02.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Европа
Слушай новината

Нидерландската авиокомпания Ка Ел Ем спира полетите си до Украйна, както и през въздушното ѝ пространство, заради рискове за сигурността. Германската Луфтханза също обмисля прекратяване на полетите, но засега няма конкретно решение.

В украински медии се появиха съобщения, че от утре международните застрахователни агенции може да спрат да обслужват полети до и над Украйна. Властите в Киев коментираха, че засега въздушното пространство на страната остава отворено, но препоръчаха да не се лети над Черно море заради руските военни учения там.

Американският екип към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа напусна Източна Украйна.

Повече от 10 държави препоръчаха на гражданите си да напуснат Украйна

Рискът от руски военни действия е достатъчно висок и заплахата - достатъчно неизбежна, за това заминаването на американците от Украйна е най-разумното нещо, което може да се направи, заяви американският държавен секретар.

"Американците изкуствено разпалват истерия около т.нар. планирано руско нахлуване. Те дори посочват дати на нахлуването, а паралелно, заедно със съюзниците си, помпат военните мускули на Украйна", заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин.

В Киев, на летище "Бориспил", най-голямото в Украйна, днес е спокойно. Без признаци на евакуация.

"Бях ваканция в Украйна. Идвал съм в страната много пъти. Не мисля, че ще има война. Никой няма да воюва, защото това би означавало много жертви. А никой няма нужда от това", казва израелският гражданин Слави Бенямович.

В Киев край дипломатическите мисии на много държави е пусто, но по централната улица присъства традиционното неделно оживление.

Темата за евентуално руско нахлуване се прокрадва и в разговорите на един от най-оживените киевски пазари.

Извън Украйна, на международната сцена, напрежението около украинската тема продължава да се покачва. Маратонът от телефонна дипломация засега не дава резултати.

Продължават и опитите за разчитане на посланията на лидерите. В телефонния разговор с Путин, Байдън отново е предупредил, че "Съединените щати и техните съюзници ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна". Путин е заявил, че евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО може да доведе до военно противопоставяне между Русия и Алианса и е направил исторически преглед на отношенията на Русия с НАТО и Съединените щати".

Приближени на френския президент пък съобщават за проява на исторически ревизионизъм от страна на Владимир Путин по време на разговорите му с Еманюел Макрон. Коментарът на Макрон бил, че човекът, с когото разговарял в Москва, бил напълно различен от лидера, който приел във Франция през 2019 г.

Дипломатическите усилия за овладяване на напрежението около Украйна продължават. Утре в Киев пристига германският канцлер. Във вторник той трябва да посети Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циципас преклони глава пред Оже-Алиасим на финала в Ротердам
Циципас преклони глава пред Оже-Алиасим на финала в Ротердам
Европейски страни поетапно отменят ковид ограниченията
Европейски страни поетапно отменят ковид ограниченията