НОВИНИ

Повече от 10 държави препоръчаха на гражданите си да напуснат Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:00, 13.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Над 10 държави препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна на фона на предупрежденията за евентуално руско нахлуване. Чуждестранните посолства в Киев работят, но някои страни изтеглят част от служителите си в дипломатическите представителства.

а този фон продължава размяната на реплики между Съединените щати и Русия след разговора на президентите на двете страни.

МВнР призовава българските граждани да се въздържат от пътувания до Украйна

Джо Байдън е предупредил Владимир Путин, че ако Русия предприеме инвазия в Украйна, САЩ, заедно със съюзниците и партньорите си, ще даде решителен отговор. В официално съобщение на Белия дом след разговора на двамата лидери се посочва, че Вашингтон е готов да взаимодейства чрез дипломация, но е също толкова готов и за други сценарии.

В разговора си с Байдън Путин е говорил за история и е направил преглед на отношенията на Русия с НАТО и САЩ, информира помощникът на руския президент. Според Кремъл ситуацията около придвижването на руските войски на тяхна собствена територия е доведена до абсурд и се подклажда истерия.

"Американците изкуствено разпалват истерия около така нареченото планирано руско нахлуване. Те дори посочват дати на нахлуването, а паралелно, заедно със съюзниците си, помпат военните мускули на Украйна", заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин.

Путин и Байдън обсъдиха кризата в Украйна, САЩ предупреждава за руска инвазия другата седмица

Според Вашингтон дипломатическото решение остава възможно.

"Начинът Москва да покаже, че иска да върви по този път е като деескалира, вместо да ескалира. Трябва не само да говорим за търсенето на дипломатически изход, но и да работим за това", допълни Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен посочи още, че рискът от руски военни действия в Украйна е достатъчно висок, за да оправдае изтеглянето на американски дипломати. Районите около чуждестранните посолства в Киев са пусти, след решението на някои държави да изтеглят част от служителите си в дипломатическите представителства.

Не се виждат знамената на британското посолство и бяха забелязани автомобили, които напускат сградата. Други държави призоваха гражданите си да напуснат Украйна. Засега обстановката в украинската столица остава спокойна, а на летището няма признаци за масово отпътуване от страната.

"Питате за истинската ситуация или за ситуацията във Фейсбук? Защото мисля, че в социалните мрежи има много новини, които не мога да определя дали са верни, или не. Лично аз не виждам някой тук да се страхува, хората живеят нормално, излизат. Всичко изглежда наред, но във Фейсбук, Инстаграм или Туитър хора, които никога не са били в Украйна, пишат какво се случва там", сподели Рики, пътник от Шотландия.

Междувременно в Киев тази сутрин пристигна американски товарен самолет с оръжие и муниции, част от пакета в размер на 200 милиона долара, отпуснат от САЩ за Украйна в сферата на сигурността.

Напрежението ескалира, след като Русия струпа повече от 100 хиляди военни в близост до украинската граница. Москва продължава да отрича, че планира нахлуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3625 са новите случаи на коронавирус
3625 са новите случаи на коронавирус
Отложиха втория манш в гигантския слалом заради лошо време
Отложиха втория манш в гигантския слалом заради лошо време