НОВИНИ

Сблъсъци между полицията и протестиращи от "Конвоя на свободата" във Франция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:31, 12.02.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Европа
Слушай новината

В Париж избухнаха сблъсъци между демонстранти и силите на реда, след като т.нар. "Конвой на свободата" наруши полицейската заповед и влезе в града.

Силите на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, които протестираха срещу ковид ограниченията във Франция.

Френският протест е вдъхновен от аналогичните действия на "Конвоя на свободата" в Канада. Френските власти обаче решиха да не допускат блокиране на пътища и влизане на колите в столицата.

Над 450 превозни средства бяха спрени в предградието Сен Клу, а събрали се шофьори на Шанз Елизе бяха глобени. Още 50 коли не бяха допуснати в други парижки предградия. Много от недоволните протестират и срещу поскъпването на живота.

На улицата излязоха и т.нар. "жълти жилетки", които напомниха за масовите протести отпреди две години. Напълно ваксинирани във Франция са малко над 77%.

Заради протестите властите мобилизираха над 7000 полицаи и жандармеристи, както и лека бронетехника.

Подобно на Канада и Париж протести имаше и в Нидерландия. Недоволни от мерките срещу разпространението на COVID-19 шофьори на камиони и техни симпатизанти блокираха подстъпите към парламента в Хага.

71% от жителите на Нидерландия са напълно имунизирани. "Европейски конвой на свободата" се кани да влезе в Брюксел в понеделник. Властите забраниха шествието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан спечели двубоя с Левски в столицата
Балкан спечели двубоя с Левски в столицата
Илияна Йотова откри Държавното първенство по таекуондо
Илияна Йотова откри Държавното първенство по таекуондо