НОВИНИ

Дистрибутор е "виновен" за тубите с ракия вместо вода в Пловдив, били за лична употреба

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 12.02.2022
12775
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Развръзка по мистериозния случай с ракия, бутилирана като минерална вода в хранителен магазин в Пловдив. Както БНТ първа съобщи снощи алкохолът беше намерен в 10-литрови туби от вода на българска фирма.

Оказва се, че шофьор от дистрибуторска компания е оставил въпросните бутилки в склад, където се съхранява минералната вода. Оттам тубите са били доставени в магазина.

Служителят ще бъде дисциплинарно уволнен. Междувременно полицията, прокуратурата и Агенцията по храните днес започнаха проверки.

Става ясно, че това е нелепа грешка от страна на служител на фирмата, която доставя водата в търговската мрежа. Мъжът използвал празни туби от минерална вода, за да напълни ракия за собствена употреба, но оставил шишетата в склада. Така бутилките се озовали в магазина, за радост на някои клиенти.

След репортажа на "По света и у нас", излъчен снощи, прокуратурата в Пловдив се самосезира. Тепърва ще става ясно ще има ли наказания и какви ще са те и дали има извършено престъпление за разпространяване на акцизни стоки без бандерол. От Агенцията по храните днес направиха проверка в магазина.

След репортажа на БНТ: Тръгна проверка за ракията, открита в бутилирана минерална вода в Пловдив

За случая стана ясно, след като вчера клиент, купил вода от тази партида, се върнал в магазина, за да се оплаче, че тя мирише странно. Днес магазинът, станал прочут с огнената вода, се радва и на повече клиенти.

"Има голям интерес към нашия супермаркет, заяви Дафина Дългърова - управител на хранителния магазин.

БНТ: Търсят ли вода?

Дафина Дългърова: Да, разбира се, даже и самите клиенти питат персонала къде можем да намерим от тази вода.

От 10-литровите бутилки с вода в магазина вече няма. Инспектори от Дирекцията по безопасност на храните провериха останалите количества.

"Нарушения няма в момента на проверката. В магазина и в склада има налични 6 опаковки по шест литра и 7 опаковки по три литра, от същата вода. Отворени бяха на произволен принцип няколко опаковки, дегустирана беше, органолептично, оказа се, че вътре в тях има вода", съобщи д-р Станимир Мутафов от областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

Беше проверен и складът, откъдето 10-литровите туби с ракия са били доставени в хранителния магазин. От фирмата дистрибутор вече бяха направили вътрешно разследване, което е установило, че един от шофьорите самоволно е оставил ракията си при останалите бутилки с вода.

"Той използвал същите бутилки, явно, за да си налее въпросната ракия и ги е оставил тук без мое знание. Впоследствие са стигнали до магазина. Каза, че са били за лична употреба и друго не ми е обяснявал", разказа Валентин Господинов - управител на дистрибуторската фирма.

Мъжът е служител във фирмата от два месеца. От днес е освободен от работа.

"Изключително неприятно, много съжалявам и аз. Ще си понесе последствията. От понеделник вече дисциплинарно уволнен... останалото наказание не зависи от мен", обясни директорът.

Четири лева и 50 стотинки струва 10-литровата вода от въпросната марка, а литър хубава ракия не пада под 10 лева, обясниха от магазина. Затова имало и учудени, когато клиентът върнал бутилката.

"Имаше много интересни коментари, че това не е българин", обясни управителката на хранителния магазин.

Според Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" случаят не трябва да се подценява. Проверките продължават и в останалите магазини в Пловдив, които зареждат вода от въпросната марка, както и в завода производител.

От Агенцията по храните ще информират и Регионалната здравна инспекция, откъдето също трябва да направят проверка.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои политици фигурират в списъка на Кирил Петков? (Обзор)
Кои политици фигурират в списъка на Кирил Петков? (Обзор)
Четирима са задържаните при сделката с кокаин в санданското с. Лешница
Четирима са задържаните при сделката с кокаин в санданското с. Лешница