Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Богдан Кирилов: Ваксини срещу новите щамове на COVID-19 ще бъдат доставени най-рано през май

от БНТ
18:25, 12.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Здраве
Слушай новината

Адаптирани ваксини срещу новите щамове ще бъдат доставени най-рано през месец май. Това каза в предаването "Говори сега" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Няма такава ваксина сега, първите резултати се очакват през април. Има няколко теории дали ваксината да бъде едновалентна, двувалентна или поливалентна. На този етап препоръката е за поставяне на бустер доза. Поставянето на четвърта бустер доза не се препоръчва", допълни Кирилов.

Той каза, че в последните седмици се стига до затруднения в доставките и осигуряването на някои лекарства. Основно за лечението на COVID-19. И допълни, че е много важно да има правилно планиране от страна на производителите.

Агенцията по лекарствата се стреми да намира алтернативни начини за доставка.

"Обсъжда се издаване на разрешения за паралелен внос, за употреба на лекарства със същите активни вещества", каза Кирилов.

Към момента около 350 продукта са в списъка с ограничения за износ. Продуктите, за които има недостиг, попадат в този забранителен списък, каза Кирилов.

Относно поскъпването на лекарствата той обясни, че за всеки лекарствен продукт има максимална цена.

"Над пределната цена не може да се продава, но когато има отстъпки, цената е по-ниска. Когато тя отпадне, се увеличава цената. Това се наблюдава в последните седмици", коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

В момента в страната има налични от всички разрешени ваксини.

"Има и пета разрешена. Тя все още не се доставя в ЕС. Очаква се през март. В момента Министерството на здравеопазването води разговори с Европейската комисия и компанията производител", каза Кирилов.

Относно хапчето срещу COVID-19, Кирилов каза, че то има своите противопоказания. И допусна, че цената ще бъде съпоставима с тази на лекарства, които към момента се използват за COVID-19. Важно е винаги да бъде направена консултация с медицински специалист, препоръча Кирилов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какво ще стане с личните ни данни, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?
Какво ще стане с личните ни данни, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?
Фандъкова прекрати провеждането на Луковмарш
Фандъкова прекрати провеждането на Луковмарш