НОВИНИ

Преизбраха Атанас Атанасов за лидер на ДСБ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:58, 12.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Националното събрание на ДСБ преизбра Атанас Атанасов за председател на партията с 288 гласа. Вторият кандидат Цецка Бачкова получи 199 гласа.

Мандатът на генерал Атанасов изтече в края на миналата година и той обяви, че се оттегля след лошите резултати на партията на парламентарните избори. От четвърта сила през юли, коалицията "Демократична България" завърши шеста през ноември с общо 16 депутати.

При откриване на националното събрание, Атанасов направи ретроспекция на изминалия си мандат. Обясни, че е изпълнил обещаното при избирането си преди почти пет години. Каза също така че партията ще търси вътрешните причини за лошите резултати на изборите, но външните са ясни, партията е изгубила гласове заради "Продължаваме промяната".

"Появи се нов политически играч, който изключително бързо стъпи на електоралния терен, който ние бяхме отвоювали с много труд и с тежки жертви и буквално изсмука съществуващата енергия и значителна част от трудно спечелените гласове от "Демократична България", каза Атанас Атанасов.

Добро представяне на местните избори ще е сред основните цели на партията, стана ясно след преизбирането му.

"Разчитам на това национално ръководство заедно да положим усилия да подготовим партията за местните избори, защото това което е сигурно е че след две години има местни избори", коментира пред БНТ Атанасов.

Пред съпартииците си той обясни защо Демократична България, чийто член е ДСБ, е влязла в коалиция с "БСП за България":

"Решението, до което стигнахме не беше лесно, от всички партии в управляващото мнозинство за нас и тук говоря конкретно за демократи за силна България - то беше трудно именно заради БСП".

Пред БНТ лидерът на ДСБ коментира и аферата "Пегас".

"Доколкото съм информиран, българските служби нямат отношение към тази афера, не знам кой си я измисля. Оставам с впечатление, че прокуратурата търси начин да измисли някаккво бомбастично активно мероприятие, за да отклони вниманието от това че там трябва да има реформа, а главният прокурор трябва да бъде сменен", заяви Атанас Атанасов.

Той ще предложи промени в Закона за МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов за "Пегас": Прокуратурата търси начин да отклони вниманието
Атанас Атанасов за "Пегас": Прокуратурата търси начин да отклони вниманието
Американското посолство у нас се обяви против Луковмарш
Американското посолство у нас се обяви против Луковмарш