НОВИНИ

Какво ще стане с личните ни данни, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:42, 12.02.2022
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

За спиране на Фейсбук и Инстаграм в Европа се заговори усилено през тази седмица. Собственикът на компанията Марк Зукърбърг предупреди, че това може да се случи заради регулации, свързани с обмена на личните данни. Контролът в Европа е доста по-строг, отколкото в Щатите.

Симеона Герджикова поддържа страниците във Фейсбук и Инстаграм на Софийската опера и балет.

"Основно се занимавам с дигиталния маркетинг на операта. Малко по-иновативни кампании, с които целим да достигнем по-близо до по-младата аудитория", разказва Симеона.

"Операта се превърна в мой втори дом през последната година и голяма част от нашите продажби се реализират онлайн", допълва тя.

По време на пандемия Софийската опера реализира стрийминг на различни спектакли.

"Така че за мен би била голяма загуба, ако загубим възможността такъв тип информация да достига до хората. Много по-голяма загуба, отколкото да говорим за суетата и за селфитата", продължава Симеона.

Ще фалират ли инфлуенсърите, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?

От друг тип информация се нуждаят последователите в Инстаграм на инфлуенсъра Ясен Савов. Той е следван от над половин милион души.

"Като отида на някакво място да почивам или рекламирам някакви дрехи, обувки, слънчеви очила, кола и после имам страшно много запитвания. Инстаграм в моя случай си стана част от работния ми ден, от живота", казва Ясен Савов.

И допълва, че в България за една публикация може да се вземат от 100 лв. до 2500 лв.

За да може Ясен, Симеона и останалите европейци да продължат да използват Фейсбук и Инстаграм, компанията собственик "Мета" има една опция - да се споразумее с Европейската комисия за специални договорни клаузи.

"Но тук точно е проблемът, защото през последните няколко месеца все повече се чуват гласове в Западна Европа от отделни държави, които се съмняват, че дори тези специални договорни клаузи се спазват по правилния начин, именно от компанията Фейсбук", казва Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност.

И уточнява, че няма опасност нашите лични данни да изтекат. Опасността, която вижда Европа, е те да бъдат предоставени по много лесен начин.

"Европа се притеснява от доста … по-занижения контрол, който всъщност има в САЩ по отношение на опазването на тези лични данни. Или по-скоро не е опазване, а предоставянето им. ФБР в САЩ имат право да изискват информация директно от Фейсбук като IP адрес, имейл, данни от регистрация на потребителите само със специален документ, известен като – на български – полицейска призовка", казва Любомир Тулев.

"В Европа не е така обаче. В Европа, а в това число и в България, за да се поиска такава информация от доставчик на услуга, е необходимо съдебно
разпореждане", допълва той.

Социалните мрежи могат да станат проводник и за следене на хора.

"В някои отделни щати все още е възможно да се следи, да се профилират потребители без това да бъде забранено. САЩ са доста по-назад по отношение на законодателство и регулация на опазването на лични данни в сравнение с Европа. ЕС работи тясно със САЩ, за да разработи нов Privacy регламент, който да адресира тези проблеми, които е установил съдът на ЕС. Tози диалог, който се води, е конструктивен. В крайна сметка ще създаде един нов регламент", казва Тулев.

Срок за постигане на споразумение няма. Ако все пак не се стигне до него, компанията "Мета" ще трябва да изтрие профилите на всички европейски граждани.

"Това, че някъде в интернет ще остане следа евентуално за нашия профил и ако тази следа не е на сървър на Фейсбук, то тогава трябва да търсим нашите права именно на другите места, където тази информация е публикувана", съветва Любомир Тулев.

И докато САЩ и Европа спорят за личните данни, Фейсбук за първи път бележи спад в
потребителите и вдигане на средната възраст над 45 години. 70% от хората, които използват социални мрежи си набавят информацията само с четене на заглавия, а не на цялото съдържание.

"Фейсбук предоставя продукти за бизнеса. В тази платформа може да управлявате вашите ресурси, документи. Така че, спирайки платформата, компанията ще загуби и много от бизнеса, което със сигурност не е нещото, което "Мета" би желала в момента", коментира Тулев.

"Може би в моя случай, ако се спре достъпът до Фейсбук и Инстаграм, ще имам едни три свободни часа в деня. Чудо. Ще се виждаме повече с приятелите, ще обръщаме повече внимание един на друг", казва Ясен.

БНТ: Тъй като се появиха фалшиви новини, че има обявена дата за закриването на Фейсбук и Инстаграм, да кажем - такова нещо няма.

Ясен Савов: Такова нещо няма, Фейсбук не спира да работи, да съхранява информация на европейски граждани, докато са в сила стандартните клаузи.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инвеститорът на "Алепу вилидж": Не сме получили официална информация за събарянето на комплекса
Инвеститорът на "Алепу вилидж": Не сме получили официална информация за събарянето на комплекса
Богдан Кирилов: Ваксини срещу новите щамове на COVID-19 ще бъдат доставени най-рано през май
Богдан Кирилов: Ваксини срещу новите щамове на COVID-19 ще бъдат доставени най-рано през май