НОВИНИ

Ще фалират ли инфлуенсърите, ако спрат Фейсбук и Инстаграм?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:34, 10.02.2022
6561
Чете се за: 04:05 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Идва ли краят на инфлуенсърите, след като "Мета" предупреди, че може да спре Фейсбук и Инстраграм за територията на ЕС. Причината са регулации, свързани с обмена на данни на континента. Изчисления показват, че при подобен сценарий само за ден загубите за икономиката в България биха били за близо 4 милиона лева.

Някои инфлуенсъри посрещнаха новината за евентуално спиране на Фейсбук и Инстаграм с усмивка. Като например актрисата Лили Гелева, която е следвана от близо 30 000 профила.

"Ако Фейсбук изчезне, аз просто ще изям едно парче тортичка, ако Инстаграм изчезне обаче ви предлагам следния вариант. Всички под звуците на "Излел е Дельо хайдутин" да се изстреляме в ТикТок, аз друг вариант не виждам", заяви Лили Гелева, актриса и автор на подкаст.

За музикалния продуцент и автор на десетки хитове Графа социалните мрежи са неизменна част от шоубизнеса. Музикантът има близо 60 000 последователи, но споделя, че ролята на инфлуенсър не е типична за него. Въпреки това е номиниран в класация с най-популярните интернет лица на България.

"За музикантите специално тези платформи са плюс, защото много бързо стигаш до хората и бързо разбират за твоите концерти, нови песни, албуми и т.н. По-притеснително би било, ако някоя от дигиталните платформи спрат да съществуват", заяви Владимир Ампов-Графа.

Графа споделя, че вече е пробвал алтернативни канали като например ТикТок.

"Бяха модерни дълго време такъв тип видеа, в които изпълнителят излиза малко от зоната си на комфорт. Правих по-смешни видеа, такива каквито не на всеки отиват. Играеш някаква друга роля, което не е много ок", заяви Владимир Ампов-Графа.

Генерирането на последователи в социалните мрежи в повечето случаи се оказва и доста доходоносен бизнес.

Мобилен телефон с камера и интернет на пръв поглед е напълно достатъчен да започнем кариера като инфлуенсъри. Трудната част обаче идва, когато трябва да се превърнем в разпознаваема марка с армия от последователи и интересно съдържание.

Най-успешните профили могат да докарат приход от четирицифрени суми за постове и сторита. Интернет платформа изчислява какви биха били загубите за икономиката при евентуално спиране на социалните мрежи.

"Един ден спиране на Фейсбук и Инстаграм в България би довел по техни калкулации до около 2 милиона евро загуби дневно. За Гърция биха били 5 милиона, за Германия над 100 милиона на ден", заяви Георги Малчев, експерт по дигитален маркетинг.

Според експерта нашумялата тема за спирането на двете социални мрежи е по-скоро пореден етап от битката между технологичните гиганти в САЩ и ЕС, а до спиране едва ли ще се стигне.

"Аз бих предположил, че нито ще се случи веднага, нито ще бъде толкова драматично колкото хората си представят. Факт е, че има много тежки преговори и те в момента напредват", каза още Георги Малчев.

Според експерти какъвто и да е изходът от преговорите по казуса, то винаги в мрежата ще се намери алтернативна платформа, където най-добрите инфлуенсъри отново ще натрупат огромно влияние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са номинираните за "Икар" тази година
Кои са номинираните за "Икар" тази година
Премиерът Кирил Петков: Договорихме промени в Плана за възстановяване
Премиерът Кирил Петков: Договорихме промени в Плана за възстановяване