НОВИНИ

Твърд подход: Властите забраняват протести като "Конвой на свободата"

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:28, 10.02.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция и Белгия забраниха провеждането на протести по подобие на тези на шофьорите на камиони в Канада. Вдъхновени от "Конвоя на свободата" граждани на двете европейски страни обявиха, че готвят блокади с автомобили на градове. Париж и Брюксел обаче дадоха знак, че подходът им към протестите срещу ковид мерките ще бъде твърд.

Различен стил на протестиращите и различен подход на властите в Канада и Европа. Вместо с огромни тирове, решителни французи с автомобили се готвят за поход към столицата. В защита на съкровена за тях ценност.

Тук сме граждани, които осъзнават, че от началото ние сме във война с вирус, а бяхме ограбени от много свободи под претекст, който няма нищо общо с науката и още по - малко с медицината, за решения, които са в същността си политически. Това трябва да спре, иначе перспективата е много тъжна, каза Ксавие льо Грегам, протестиращ.

От Брест, в северозападна Франция, трябва да изминат около 600 км до Париж. Казват, че забраната няма да ги спре.

Ще успеем да стигнем до Париж, въпреки че е забранено. Решени сме, но няма да проявяваме агресия. Става дума за свободата, да си върнем свободата, казва гражданин на име Оливие.

Но френската полиция ще действа с твърда ръка. Часове, след като беше обявено намерението за френски вариант на канадския конвой, беше оповестена забраната за протести от петък до понеделник, 14 февруари, включително - поради риск от нарушаване на обществения ред.

Нарушителите са заплашени от глоба в размер на 4500 евро, а ако превозното средство блокира път, то ще бъде премествано, а книжката на водача - отнемана. Организаторите на подобни прояви могат да получат до 6 месеца затвор и глоба от 7500 евро.

Франция забрани "Конвоите на свободата"

Планът на френските протестиращи беше да потеглят от цялата страна днес и да се съберат в Париж, а после да потеглят към Брюксел, където да са в понеделник, заедно с автомобили от цяла Европа.

Френската полиция показа непоколебима решителност при протестите на жълтите жилетки през 2018 година, когато протестът беше срещу социалното неравенство. Но повторението на подобни сцени в сърцето на Франция едва ли би се харесало на президента Макрон, който най-вероятно ще се бори за втори мандат, макар още да не е обявил кандидатурата си за изборите през април.

Във Франция мерките срещу ковид бяха облекчени, а предстои и допълнително отпускане. Но е в сила така нареченият ваксинационен сертификат за напълно ваксинираните, преболедувалите и хората с препоръка да не се имунизират. Само с него може да се влиза в ресторанти и кафенета и обществения транспорт на дълги разстояния.

Междувременно и кметът на Брюксел и вътрешният министър на Белгия забраниха протест с автоколони, с мотива, че искане за подобна проява не е отправяно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трайчо Трайков: Има възможност да не се допусне повишение в цените на тока без загуба на никой по веригата
Трайчо Трайков: Има възможност да не се допусне повишение в цените на тока без загуба на никой по веригата
Хамид Хамид: Новият собственик на КЕВР и “Булгаргаз” е Иво Прокопиев
Хамид Хамид: Новият собственик на КЕВР и “Булгаргаз” е Иво Прокопиев