НОВИНИ

Хамид Хамид: Новият собственик на КЕВР и “Булгаргаз” е Иво Прокопиев

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 10.02.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Изборът на председател на КЕВР беше предрешен избор. Въпреки направените законови промени, новите правила и критерии заради избора на определен човек, се установи, че избраното лице за председател на КЕВР не отговаря на изискванията на закона. Но далеч преди сформирането на това правителство се видя, че спазването на Конституцията на страна и закона далеч не е най-силната страната на това правителство начело с премиера. Така Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС, обясни в студиото на „Още от деня” защо неговата парламентарна група отказа да участва в избора на председател на регулатора.

„Лицето не притежава необходимия ценз. Видяхме и неговата история - защо е отстранен преди това от работа - защото е трябвало да провежда обществени поръчки, а той ги е възлагал все едно възлага нещо вкъщи - позната инхаус процедура”, допълни той.

Според него „и КЕВР, и „Булгаргаз” вече си имат избрано ръководство в лицето на енергийния и медиен олигарх Иво Прокопиев”.

„Вярно, че е чрез подставени лица, сламени хора, но това е новият собственик на КЕВР и „Булгаргаз”, категоричен беше Хамид.

Той съобщи, че има документ с подписа на Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, в който се заявява, че Делян Пеевски няма кредити и никога не е получавал такива от Българската банка за развитие.

„Ето една лъжа, но както казахме неговият подпис явно не значи нищо, защото той лъже прокуратурата с предоставянето на списъка с 19 имена. Най-вероятно 20-ото го пази или за себе си, или за своя господар - Иво Прокопиев”, коментира още депутатът от ДПС.

По повод полемиката около „златните паспорти” Хамид Хамид предположи, че подателят на сигнала до ДПС най-вероятно е разбрал техните намерения да разкрият всеки конкретен случай на нарушение или престъпление, свързани със „златните паспорти”.

„Освен че поискахме отмяна с един законопроект, после внесохме още един законопроект, в който задължаваме Държавна агенция „Национална сигурност” в тримесечен срок да извърши пълна проверка на всеки един конкретен случай от приемането на нормата, която регламентира инвестиционното гражданство, и влиза в сила през 2013 година до ден-днешен. Нашето изумление беше, че в Правна комисия управляващото мнозинство отхвърли тези два законопроекта. Тук се налага извода какво крие, да не би да прикрива някого. Обявихме нашите съмнения, че някой иска да прикрива нещо, получихме сигнала и веднага съм го препратил на съответните органи”, обясни той.

Какво още коментира заместник-председателят на групата на ДПС вижте във видеото.

Гледайте повече от „Още от деня”

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Твърд подход: Властите забраняват протести като "Конвой на свободата"
Твърд подход: Властите забраняват протести като "Конвой на свободата"
Новият шеф на КЕВР не очаква сериозно повишение в цената на тока
Новият шеф на КЕВР не очаква сериозно повишение в цената на тока