НОВИНИ

Темата за любовта доминира на тазгодишния фестивал "Берлинале"

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:02, 10.02.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тази вечер в Берлин се открива 72-ият международен кинофестивал, известен като "Берлинале".

Миналата година той се проведе виртуално, заради пандемията, но сега публиката се връща във фестивалния дворец и другите киносалони. Все пак, пандемията дава своя отпечатък върху фестивала и атмосферата няма да е същата.

Както винаги звездите дефилират по червения килим пред фестивалния дворец на "Потсдамер плац". Иначе в киносалоните ще са заети 50% от местата. Зрителите трябва да носят маски и да покриват критериите за ковид сертификат.

72-ото издание на "Берлинале" се открива с филма "Петер фон Кант" на режисьора Франсоа Озон, с участието на Изабел Аджани. В селекцията тази година липсват ефектни филми, които привличат публиката, отбелязва един от журналистите ветерани на престижния филмов фестивал.

Що се отнася до вида на филмите тази година, няма мащабни продукции, подборът е насочен към европейското авторско кино. Няма филми на големите киностудии, каза Скот Роксбъро, "Холивуд рипортър".

Журито, председателствано от американския кинорежисьор и продуцент М. Найт Шаямалан, ще избира между 18 филма - с близо една четвърт по-малко от обичайния брой. Парадоксално за "Берлинале" - фестивал, известен със сериозните политически драми, този път сред претендентите за "Златна мечка" доминира темата за любовта.

Организаторите очакват създателите да представят лично творбите си, но нищо не е сигурно.

Ще дойдат някои звезди, но главно европейски. Очакваме да видим Изабел Юпер, която ще получи "Златна мечка" за цялостно творчество. Но няма да има много холивудски знаменитости, защото сега е трудно да се пътува, допълва Скот Роксбъро, "Холивуд рипортър".

Тази година няма да има тържества и фестивалът ще е по-кратък. Раздаването на наградите ще стане на 16 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фаворитите за титлата в Ротердам се класираха с лекота за четвъртфиналите
Фаворитите за титлата в Ротердам се класираха с лекота за четвъртфиналите
Измамиха столичанка с 12 000 евро за "разваляне на магия"
Измамиха столичанка с 12 000 евро за "разваляне на магия"