НОВИНИ

Радев: Кризата между Украйна и Русия е заплаха за сигурността на цяла Европа

Александър Марков
от Александър Марков
17:56, 10.02.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев предупреди, че кризата между Украйна и Русия е заплаха за сигурността не само на България, но и на цяла Европа. Утре началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще представи пред Съвета по сигурността концепцията за батальонната бойна група, с която България ще се включи в усилията на Алианса за укрепване на източния фланг на НАТО. Президентът потвърди че доставката на Ф-16 ще се забави, и прехвърли отговорността към бившите управляващи.

Кризата между Украйна и Русия не може да има военно решение, обясни върховният главнокомандващ Румен Радев, след като чу от генерали, адмирали и други висши военни какво е състоянието на армията ни.

"Тази криза създава заплаха за сигурността не само на България и на нашия регион, а на цяла Европа. Това е криза с глобални измерения. Виждате, че там диалогът се води на най-високо ниво между САЩ и Русия, НАТО и Русия, ЕС и Русия. България е част от усилията за намаляване на напрежението и деконфликтност", заяви Румен Радев.

Бойната група, която България ще сформира, ще бъде обсъдена и на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

"Естествено е, че тя не може да реши проблемите на нашата национална сигурност. Но нейното изграждане е важно, защото то означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници", заяви Румен Радев.

Бойната група трябва ясно да демонстрира, че имаме възпиращ потенциал, обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"На основата на механизиран батальон с определени подразделения за бойна поддръжка, ние представяме пред съюзниците възможността да ни усилят с определени формирования, които покриват дефицитите на въоръжените сили на България", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Планирането на бойната група е започнало още през октомври, призна Ефтимов, и е по примера на т.н. Засилено предно присъствие в Прибалтийските републики, активирано от НАТО през 2016 г., в отговор на анексията на Крим от Русия. И военният министър, и началникът на отбраната признаха, че има военен дисбаланс в Черно море от години и България се опитва да си осигури способности чрез проекта за две подводници втора ръка. Тази година обаче акцент ще бъдат сухопътните сили.

"Проектът за сухопътните войски не е започнал и затова той е приоритет...за цялостно осигуряване на една бригада", заяви Стефан Янев, министър на отбраната.

Ще има забавяне в доставката на първите осем изтребителя Ф-16, което поставя редица рискове пред България да загуби въздушния си суверенитет, коментира президентът.

"Да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това ще закъснеят ли и ако закъснеят, защо - може да зададете въпроса към господин Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, при какви условия, при какви клаузи са сключили този договор", заяви Румен Радев.

Предстоят разговори с правителството на САЩ по доставката на самолетите и сроковете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха пребит втория пастир от Антон (Обзор)
Откриха пребит втория пастир от Антон (Обзор)
Двамата братя от село Антон остават в ареста след жестокото убийство на пастир
Двамата братя от село Антон остават в ареста след жестокото убийство на пастир