НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2022

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:25, 10.02.2022
Чете се за: 07:37 мин.
У нас
Слушай новината

След четиричасово обсъждане, депутатите приеха на първо четене бюджетът за 2022 г. Той е направен при прогноза за ръст на икономиката от 4,8% и инфлация от 5,6 на сто.

В бюджета за 2022 г. е заложено рекордно преразпределение на средства, над 44% от БВП ще бъде изразходван. Заложеният дефицит за годината е 4.1% или 5 млрд. и 900 млн. лева.
Най-голяма част от разходите над 20 млрд. ще отидат за социални дейности, над 10 млрд за икономически дейности, 8 млрд за здравеопазване и 6,5 млрд. за отбрана и сигурност.
Една трета от приходите в бюджета очаквано идва от данъци.

Началото на обсъждането на текстовете в бюджета беше дадено в 12.00 ч. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи основните параметри на финансовата рамка.

"Разходите са увеличени значително спрямо миналата година – реално при 4,5 млрд. лева дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд., тоест 8 млрд. се правят с допълнителни постъпления в хазната. От една страна приходните агенции са си свършили работата и тази година е заложено увеличаване на събираемостта. От друга страна означава, че българските фирми и работниците са изкарали допълнителните средства", заяви Асен Василев.

Василев обърна внимание, че може в последващата актуализация на бюджета да бъде направена ревизия на инфлацията, защото в повечето случай тя е вносна.

"Тъй като сме във валутен борд, единственото което можем да направим е да се усмихнем и да очакваме мерки за намаляване на инфлацията на ниво Европейска централна банка", обясни Василев.

Бюджетът беше подкрепен изцяло от управляващата коалиция. Зад него застанаха от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и "БСП за България". Основната критика на опозицията от ГЕРБ-СДС беше, че бюджетът залага на прекалено големи разходи, които ще доведат до голям дефицит. Също така, че бюджетът трудно може да бъде изпълнен.

"Това е голяма мазна кутия от пица, в която няма пица", заяви Томислав Дончев.

"Има пица за всички, няма пица за крадците", отвърна Асен Василев.

"Виждаме за първи път един човешки бюджет, в който проблемите не се замитат под килима", заяви Пламен Шалъфов от "Продължаваме промяната".

"Имаше критики, че не се вписваме в Маайстрихтските критерий, всички знаете, че тези критерии са суспендирани до края на годината на ниво Евросъюз. Всеки макроикономист знае, че тези критерии са невъзможни за изпълнение в тази ситуация", заяви Кирил Василев от ИТН.

От ДПС обаче изразиха съмнение, че бюджетът с неговите капиталови разходи от 8 млрд. лева е реално изпълним.

"Много е важен този бюджет, той е по-важен от бюджетите през последните години заради много обстоятелства. Много внимателно проследихме неговото съставяне и акцентите в него. Този бюджет е инвестиционен, стъпва върху увеличаване на инвестиционните разходи и върху икономическите разходи и е най-социалният бюджет, поне така беше представено. Аз обаче се съмнявам, че всичко това може да бъде изпълнено - най-вече по отношение на капиталовите разходи и очакваната от тях възвръщаемост", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Ако инвестициите не донесат възвръщаемост, ще приема вашата критика, но да приемаме априори, че ще се краде и няма да бъде изпълнен бюджетът е грешно".

Въпросът, който питат инвеститорите, е дали вие няма да ни рекетирате и да ни кажете кой да ви е подизпълнителят?
Няма кой да е счетоводителят, кой да е архитектът, те са много щастливи, това ни се случва за първи път в България, заяви Асен Василев.

Василев обясни, че ще промени изцяло водената държавна политика, защото в момента идват инвеститори, които питат дали няма да бъдат рекетирани, да им бъде показвано кой да е подизпълнителят им и кой счетоводителят им?

В отговор от ГЕРБ-СДС думата взе Томислав Дончев.

"В правителствата, в които съм бил, резултатите са налице, много интересно - никога не са ме питали такива неща, за които вие обяснявате. Не това е интересното – мен ме безпокои защо вас ви питат такива неща?", заяви Дончев.

От "БСП за България" коментар направи Румен Гечев. По думите му най-силната страна на бюджета е, че той си поставя амбициозни цели, които да доведат до промяна и растеж на икономиката.

"Важна е структурата на тези завишени разходи, ако отиват за неща и хора, които незабавно ще ги изхарчат тези средства, тогава може да видим натиск върху потребителските цени. Голямата заявка е целият дефицит да не отиде за това", коментира Георги Ганев от "Демократична България".

Сериозни критики към бюджета отправи бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев.

"Проектобюджетът и актуализираната бюджетна прогноза се разработиха и внесоха без да има одобрена управленска програма на новото правителство. Сега приемаме бюджет за второ тримесечие и очакваме да се разберат коалиционните партньори, това също внася непредвидимост в бюджетното изпълнение. В този бюджет има за всичко и по повече, по-висок и надценен растеж и ръст на БВП, повече от необходимото разпускане на разходната част, повече дефицит, повече дълг", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

В отговор Асен Василев коментира, че е нормално опозицията да е против, защото се сменя изцяло модела, по който тя е допускала кражби и българското общество не е живеело добре.

Бюджетът беше разкритикуван и от партия "Възраждане". Цончо Ганев от формацията коментира, че бюджетът повтаря досегашните бюджети и не смята, че той ще промени ситуацията в страната. Обясни още, че липсват достатъчно реформи заложени в него.

Предстои бюджетът да бъде разгледан на между двете четения, където се очаква да бъдат внесени предложения за промяна на част от текстовете.

Основните параметри в Бюджет 2022 предвиждат:

По темата работят: Цветелина Катанска, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фтофиниш реши олимпийската тила в бордъркроса
Фтофиниш реши олимпийската тила в бордъркроса
В САЩ отчитат рекорден скок на потребителските цени
В САЩ отчитат рекорден скок на потребителските цени