НОВИНИ

От днес влиза в сила новата "Зона 30" за софиянци

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:25, 10.02.2022 (обновена)
5527
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

От днес влиза в сила новата "Зона 30" за софиянци - в нея ще е разрешено да се шофира до 30 км/час.

Първият район е около НДК в столицата.

Първото каре със "Зона 30" е заключено между булевардите "Пенчо Славейков", "Витоша", "Генерал Скобелев" и "Прага". Целта е улиците да станат по-безопасни за алтернативни начини на придвижване - например с велосипед или тротинетка.

Радост е на велосипеда всеки ден. Смята , че новата зона е полезна и дори закъсняла с въвеждането.

Въпросът е в начина на изпълнението, защото трябва да се освободят ъглите на кръстовищата от паркирали коли по всяко време, не трябва да има и контейнери и обрасли храсти, за да може да има видимост, за да може хората да дават съответното предимство на пешеходците, на деца, младежи с колела, казва Радост Маринова, "Велоеволюция".

Ние обръщаме внимание на "Пътна полиция , в този случай ще ги помолим освен за скоростта да следят и за неправилното паркиране. Ще бъде извършен и анализ и там където се нарушава скоростта и видимостта, ще бъдат предприети други мерки, например да се монтират физически ограничители, казва инж. Димитър Петров, дирекция "Анализ и управление на трафика", СО.

Голяма част от шофьорите намират новото правило за безсмислено. От Общината обаче са убедени, че "Зона 30" направи центъра по безопасно място за пешеходци и велосипедисти. и ще помогне и за спазването на предимството на дясностоящия.

Следващото каре, което ще бъде направено с безопасната "Зона 30", ще бъде между улиците "Алабин", "Патриарх Евтимий" и булевард "Христо Ботев".

Жителите са доволни от въвеждането на новото правило, но се съмняват дали ще се спазва. По думите им трябва да се обърне внимание на инфраструктурата в центъра на столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва и Киев започнаха мащабни военни учения
Москва и Киев започнаха мащабни военни учения
Почитат паметта на Трифон Иванов с детски футболен турнир
Почитат паметта на Трифон Иванов с детски футболен турнир