НОВИНИ

Румяна Нейкова: Позицията на министър Сандов за река Ропотамо не му прави чест

bnt avatar logo
от БНТ
10:35, 10.02.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова, която е и главен треньор на националния ни отбор по гребане, ще търси съдействие от министъра на спорта Радостин Василев по казуса с използването на река Ропотамо за част от зимната подготовка на българските гребци.

Вчера в "Денят започва" министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че реката с най-висок защитен статут у нас остава затворена за всякаква човешка дейност, включително и за националния отбор по гребане. Според него въпреки десетилетната практика отборът да тренира през зимата на този канал, може да се намерят и други подходящи места.

"Всеки си мисли, че спортът е много лесно нещо и когато ни кажат, че в Пловдив каналът от десетилетия не е замръзвал, не е лошо да слязат от автомобилите си и да дойдат на гребния канал и да видят дали наистина е така", заяви Нейкова.

Тя допълни, че всички европейски, световни и олимпийски шампиони на България ползват река Ропотамо като част от зимната си подготовка от 70-те години на миналия век насам и уточни, че става въпрос за 20 тренировъчни дни, през които спортистите са готови да спазват всякакви необходими условия, поставени им от екоминистерството.

"Знаете ли, не смея да направя пост в социалните мрежи по казуса, защото ме е срам. Защото навън колегите ни се смеят за това, което се случва в България. Става въпрос за 20 дни - за нищо повече", заяви Нейкова.

Въпреки забраната за използването на река Ропотамо, тренировъчният процес тече и не е прекъснат. Предстои националния отбор по гребане да замине за тренировки на язовир Кърджали.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъщерята на починала жена в дом във Варна търси истината за смъртта на майка си
Дъщерята на починала жена в дом във Варна търси истината за смъртта на майка си
Почитаме Свети Харалампий - покровителят на пчеларите
Почитаме Свети Харалампий - покровителят на пчеларите