НОВИНИ

Екатерина Михайлова: Прокуратурата започна да се изживява като политически играч

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:31, 10.02.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В последно време прокуратурата започна да се изживява като политически играч, каквато не ѝ е работата. Това заяви в "Денят започва" проф. Екатерина Михайлова, преподавател по Конституционно право, визирайки вчерашния разпит на министър-председателя Кирил Петков и на началника на кабинета му Лена Бориславова.

Проф. Михайлова подчерта, че при разпита вчера разследващите не са получили някаква секретна информация с ограничен допуск, а данни, изнесени в средствата за масово осведомяване. Със същия успех, на мястото на Петков и Бориславова, на разпит е можело да бъде призован всеки един български гражданин.

"Ако е ПР ход, е лош ПР ход, защото тези, които знаем какво прави прокуратурата, знаем, че всичко това можеше да си го събира и да прави разследвания. В тази ситуация можеше да попадне всеки – прокуратурата може да привика вас, мен и всеки друг, който е научил публично някаква информация през средствата за масово осведомяване. Дали е достоверна или не – ние не знаем, защото става въпрос за журналистически разследвания. В последно време прокуратурата започна да се изживява като политически играч, каквато не ѝ е работата. А работата ѝ е съвсем различна – в друга власт се намира, това са деполитизирани органи, а те практически започват да участват в политическия живот и то активно, викайки премиера", коментира проф. Михайлова

КС: Министърът на правосъдието може да иска прекратяване на мандата на главния прокурор

Според нея и преди решението на конституционния съд за правото на правосъдния министър да задейства процедура по отстраняването на главния прокурор, е било ясно от закона, че министърът има това правомощие.

"Изглежда само за членовете на ВСС този спор е стоял на дневен ред и това поведение на мнозинството на ВСС показва или некомпетентност, което аз не мога да допусна, или нежелание да се встъпи в тази процедура", коментира Михайлова.

Според нея сега може да се наложи ВСС да разглежда процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор на два пъти – веднъж по искане на министър Надежда Йорданова и втори път, ако ВАС защити искането на служебния министър Янаки Стоилов, което ВСС отхвърли като недопустимо.

Правосъдният министър ще поиска отстраняване на главния прокурор след решението на КС

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят на НОИ: Бюджетът е изпълним и ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите
Управителят на НОИ: Бюджетът е изпълним и ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите
Йоханес Щролц и баща му влязоха в олимпийската история
Йоханес Щролц и баща му влязоха в олимпийската история