Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нарушения в "Напоителни системи": Обществени поръчки са провеждани в полза на определени фирми, твърди Иван Иванов

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:29, 10.02.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки в "Напоителни системи" е показал назначеният вътрешен одит на дружеството. Това заяви в "Денят започва" министърът на земеделието Иван Иванов.

По думите му одитът показал, че търговете са провеждани в полза на определени фирми като са дисквалифицирани едни участници за сметка на други. Това може да доведе до източването на "Напоителни системи" и неговата декапитализация, както и да постави под риск получаването на европейско финансиране, коментира Иванов.

Старото ръководство на дружеството е отказало да подпише писма за прекратяване на спорните обществени поръчки и затова е отстранено. Назначен е нов борд, начело с Николай Чалъков.

Нито една от спорните поръчки не е достигнала до етап на сключване на договор за финансиране с Държавен фонд "Земеделие", така че след като отношенията с избраните фирми бъдат прекратени, няма да има риск за европейското финансиране, допълни той. Средствата могат да се усвоят до края на 2025-а година, така че има време да се проведат нови обществени поръчки.

По думите на министър Иванов "Напоителни системи" трябва да се раздели с половината от 70-членната си администрация. Според него щатът там е раздут, а заплатите неоправдано високи – служителите в администрацията взимат средно около 2500 - 3000 лв. на месец, а инженерите в областните звена – около 800 - 900 лв.

В същото време в бюджета на дружеството има големи задължения и много от активите му са запорирани.

Констатациите на одита за нарушенията при провеждането на обществените поръчки са предадени на ДАНС и МВР. На новоназначения изпълнителен директор Николай Чалъков е направена обстойна проверка и не са открити производства срещу него, допълни министър Иванов.

Работи се и по укрепването на язовир Огоста като министерството на икономиката и индустрията вече е изготвило план за действие, заяви Иван Иванов.

По повод случая с убития пастир в с. Антон, министър Иванов заяви, че ще се промени подхода на финансиране на земеделските производители у нас, за да се спре със случаите, в които голямо количество европейски средства се концентрират в един производител за сметка на много други. Оттук нататък добавки ще се изплащат само на земеделски производители, които докажат реална продукция. Целта е да се създаде среден клас производители, които да се превърнат в гръбнака на производството у нас.

"Средства ще се отпускат, обвързани с производство – ще се финансират тези, които дават принос към брутния вътрешен продукт на България. Така ще достигнем и до друга наша цел – да изнасяме краен продукт, а не суровина. Целта е да върнем на пазара българските продукти", каза Иванов.

Производителите, които докажат продукция за миналата година, ще могат да се възползват от средствата по схемата "де минимис". В бюджета на министерството има заложени и още 11 млн. лева, които трябва да се усвоят до юни и биха помогнали на производителите да се справят с високите цени на газа и тока, заяви Иван Иванов. Те ще бъдат разпределени след като България нотифицира Европейската комисия.

Земеделският министър призова и за мерки срещу спекулата на цените на храните. Той напомни, че Министерството на икономиката и индустрията публикува редовно борсовите цени на основните хранителни продукти, за да се вижда разликата между цената, на която продава производителят и тази, на който купува потребителят. Предстоят проверки и по отношение на вноса на храни от трети страни, който, по думите на Иванов, също ощетява българския производител.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александра Корчева, ПП: Продължаваме разговорите за максималния осигурителен доход
Александра Корчева, ПП: Продължаваме разговорите за максималния осигурителен доход
Иво Мирчев, ДБ: Няма разногласие в коалицията за бюджета
Иво Мирчев, ДБ: Няма разногласие в коалицията за бюджета