НОВИНИ

Управителят на НОИ: Бюджетът е изпълним и ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:33, 10.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът е реалистичен и изпълним и ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите, осигурява дългосрочност и стабилност, заяви в "Денят започва" управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

По думите му още в средата на годината е възможна извънредна индексация.

"Това е политическо решение, в момента е създадена работна група към Министерството на труда и социалната политика, където участват и представители на НОИ, и представители на Министерството на финансите. Разиграват се и се обсъждат различни варианти, търси се най-доброто решение за хората", допълни Ивайло Иванов.

Иво Мирчев, ДБ: Няма разногласие в коалицията за бюджета

Според него максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен, защото през последните 3 години той не е увеличаван, като през тези 3 години с 42% е нараснал минималният, както и средният осигурителен доход, много се е доближила разликата между максималния и средния.

"Когато лице иска да се пенсионира неговата пенсия, освен от стажа, който той е извършил и годините, които е работил, зависи и от неговия доход, неговия индивидуален коефициент. Индивидуалният коефициент е средният осигурителен доход за страната към максималния, към дохода, към който той се е осигурявал. Това ще доведе до по-високи пенсии за лицата, които се осигуряват", добави Ивайло Иванов.

Александра Корчева, ПП: Продължаваме разговорите за максималния осигурителен доход

Той поясни, че 227000 души се осигуряват над 3000 лева и около 160000 над 3400. В тази група не са само хора от ИТ сектора, но и хора от здравеопазването, банките и от държавното управление, уточни Ивайло Иванов.

"За първи път имаме близо 2 милиарда и 400 милиона увеличение на средствата във Фонд "Пенсии", което е увеличение на бюджета с близо 20 процента в сравнение с миналата година. Минималната пенсия ще достигне 392 лева, когато тя бъде умножена с 6,1 на 1 юли, което е с 31% повишение спрямо 2021 година", заяви Ивайло Иванов.

По думите му ковид добавката рано или късно ще спре.

"Има заявки, че ще се потърси вариант, в който ковид добавката да влезе в пенсиите, но все още няма решение", каза още Ивайло Иванов.

Според него с увеличаването на парите за майчинство, което съвпада с размера на минималната работна заплата, се възстановява едно правило, което Ивайло Иванов оценява като добро решение.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович е включен в списъка на Индиън Уелс
Новак Джокович е включен в списъка на Индиън Уелс
Екатерина Михайлова: Прокуратурата започна да се изживява като политически играч
Екатерина Михайлова: Прокуратурата започна да се изживява като политически играч