НОВИНИ

Франция забрани "Конвоите на свободата"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:50, 10.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Париж забрани така наречения "Конвои на свободата" - автошествията срещу Ковид ограниченията, вдъхновени от канадските шофьори на камиони. Полицията обяви, че няма да допусне блокади и ще налага глоби на нарушителите. Вчера от Ница тръгнаха около 200 превозни средства.

Целта им е да минат през Париж и да стигнат до Брюксел с искане за премахване на всички мерки срещу коронавируса. На този фон протестите в Канада продължават, а в Нова Зеландия се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

В новозеландската столица - Уелингтън, полицията освободи района около сградата на парламента, който през последните няколко дни беше окупиран от протестиращи.

След като два дни около 150 души отказваха да напуснат прилежащите към сградата улица днес служителите на реда започнаха извеждането им и премахването на палатките им.

Повече от 50 души бяха арестувани. Недоволството им е срещу задължителните ваксини. Според премиера Джасинда Ардърн несъгласни с имунизацията са твърде ограничен брой хора.

"Не е необичайно да има протести около парламента - това е част от демокрацията, но трябва да успеем да запазим баланса между демонстрантите и хората, които искат да продължат живота си, особено онези, които живеят и работят в района на Уелингтън", заяви Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия.

Около 94% от населението на Нова Зеландия, което е близо 5 милиона, е ваксинирано.

В Канада премиерът Джъстин Трюдо нарече протестите срещу Ковид мерките, които продължават вече втора седмица, неприемливи.

"Господин председател, не можеш да спреш пандемията с блокади. Не можеш да я спреш със заповеди, нито със законодателство. Тя може да бъде спряна, когато се разчита на науката, като се предприемат мерки за общественото здраве и чрез ваксинация! Точно върху това се фокусирахме през последните две години. И дори канадците да са изморени и нетърпеливи всичко да приключи, ние ще бъдем до тях, ще продължим да ги подкрепяме и ще правим всичко възможно пандемията да свърши!", каза министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо.

Според него протестиращите застрашават и икономическото възстановяване на Канада, защото е блокиран мост, който свързва страната със САЩ.

От полицията предупредиха, че всеки, който прави опит да прегражда улици или помага на трети лица затова, ще бъде третиран като престъпник и ще последват арести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развръзка след полицейската операция в село Антон - полицията откри пребит втория пастир
Развръзка след полицейската операция в село Антон - полицията откри пребит втория пастир
Радо Янков: Много противоречиви чувства изпитах в Пекин
Радо Янков: Много противоречиви чувства изпитах в Пекин