НОВИНИ

Край на COVID мерките в редица държави - протести в Нова Зеландия и Канада

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:00, 10.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

В нидерландската провинция Лимбург се проведе демонстрация срещу карантинните ограничения.

Стотици се включиха в шествие, в което поискаха да се сложи край на носенето на маски, спазването на дистанция и задължителните ваксини.

Очакванията са правителството да сложи край на рестрикциите до края на този месец.

Швеция вече отмени повечето ограничения свързани с пандемията. От 24 февруари - месец по-рано от очакваното, ще паднат мерките и във Великобритания. От 1 март подобна стъпка предприема и Чехия.

Междувременно в новозеландската столица - Уелингтън, полицията освободи района около сградата на парламента, който през последните няколко дни беше окупиран от протестиращи.

Повече от 50 души бяха арестувани. Според премиера Джасинда Ардърн всеки има право да протестира, но когато това пречи на ритъма на нормалния живот и придвижването е затруднено, трябва да се предприемат мерки.

Протестите в Канада продължават, очаква се "Конвои на свободата" и в Европа

В Канада премиерът Джъстин Трюдо нарече протестите срещу Ковид мерките, които продължават вече втора седмица, неприемливи.

"Господин председател, не можеш да спреш пандемията с блокади. Не можеш да я спреш със заповеди, нито със законодателство. Тя може да бъде спряна, когато се разчита на науката, като се предприемат мерки за общественото здраве и чрез ваксинация! Точно върху това се фокусирахме през последните две години. И дори канадците да са изморени и нетърпеливи всичко да приключи, ние ще бъдем до тях, ще продължим да ги подкрепяме и ще правим всичко възможно пандемията да свърши", заяви министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина откривателят на ХИВ вируса Люк Монтание
Почина откривателят на ХИВ вируса Люк Монтание
Начало на "Берлинале" - 18 филма ще се борят за "Златна мечка"
Начало на "Берлинале" - 18 филма ще се борят за "Златна мечка"