НОВИНИ

Бинг Дуен Дуен - талисманът на Игрите в Пекин, който всички обикнаха

бинг дуен дуен талисманът игрите пекин всички обикнаха
bnt avatar logo
от БНТ
22:49, 09.02.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Слушай новината

В последните дни една панда е пред очите на всички. Симпатична, миловидна, гушкаща всичко живо, което попадне пред погледа ѝ. Това разбира се е всеобщият приятел Бинг Дуен Дуен – талисманът на Игрите в Пекин.

Дизайнът му е дело на Цао Сюе – професор от Академията по изящни изкуства в Гуанджоу, като е избран след повече от 5500 предложения, пристигнали с ентусиазъм от 35 страни.

Значението на думата „Бинг“ на мандарин е много близка до нашата за „лед“, а „Дуен Дуен“ е често срещано обръщение към деца.

Ако сте по-наблюдателни и сте забелязали, че около лицето на талисмана има няколко кръга в различни цветове. Формата им е вдъхновена от овала за бързо пързаляне с кънки в Пекин.

Бинг Дуен Дуен е основна фигура и при сувенирите. Той е главен герой и при придобилите широка популярност магнити, като е представен като състезател в различните спортове и дисциплини.

Както и ние се убедихме, Бинг Дуен Дуен често се радва на повече овации от самите атлети и отдавна се е превърнал в атракция, която малцината зрители на открито не биха искали да подминат пренебрежително. Ние няма как да допуснем подобна грешка.

Автор: Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена открадна кутия с дарения от аптека в Русе
Жена открадна кутия с дарения от аптека в Русе
Йорданка Благоева: За да стигнеш спортните върхове са нужни физика, интелект и психика
Йорданка Благоева: За да стигнеш спортните върхове са нужни физика, интелект и психика