НОВИНИ

БАН излиза на протест, учените настояват за още 20 млн.лв в бюджета

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 09.02.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

За още 20 млн. лева в бюджета настоява Българската академия на науките. Учените казват, че получават много по-ниски заплати от университетските преподаватели, което по думите им е унизително. От БАН настояват за диалог с правителството, но са готови и за протести.

В Института по молекулярна биология към БАН средната възраст на учените е едва 35 години. Един от тях е 27-годишният Александър Душков. В момента се занимава с търсене на нови противоракови вещества, които могат да се извлекат от български растения и гъби. Александър е докторант, но съвсем скоро ще стане асистент със заплата от едва 946 лева.

"Животът е скъп и поскъпва все повече и не е редно човек, който се труди, да бъде постоянно, такъв човек, на ръба на оцеляването с това да се опитва да плати едновременно сметките, храната си и изобщо да покрие живота си с тези пари. Не е лесно", казва Александър Душков от Института по молекулярна биология към БАН.

Александър казва, че не би напуснал БАН за по-голяма заплата, защото науката е неговото призвание.

"Един човек, когато го притиснат обстоятелствата, когато чувства, че може да ги промени и трябва да бъде чут, тогава излиза на протест. И точно това и ще стане", допълва Александър Душков.

Бюджетът на БАН за 2022 г. е 119 млн. лева. Нужни са им още 20 млн. за повишаване на заплатите. Професор в БАН взима по-малка заплата от асистент във висше училище и от начинаещ учител. Асистентите в университетите получават 1300 лева, а в БАН - 946 лева. Създаден е Координационен щаб за протестите, начело на който е шефът на института, в който работи Александър.

"Когато БАН излезе на площада обикновено въпросното правителство, което управлява в момента, губи своето управление по-скоро или по-късно след нашия протест", смята проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН.

Към момента обаче пътят за разговори е все още отворен, казват от БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама братя са задържани за убийството в с.Антон
Двама братя са задържани за убийството в с.Антон
Новото бижу Камила Валиева в основата на скандала във фигурното пързаляне?
Новото бижу Камила Валиева в основата на скандала във фигурното пързаляне?