НОВИНИ

"Пирогов": Основна причина за високата смъртност е, че пациентите идват късно

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:32, 09.02.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Разхлабват мерките в София. Това обяви областният управител на София Иван Кючуков.

Заради COVID-19 процентът на смъртните случаи в "Пирогов" е нараснал в пъти. От ръководството го обясняват с това, че са поемали най-тежките случаи.

"Проблемът е в това, че много голяма част от пациентите, които посещават болница "Пирогов" заради ковид идват в последния момент, имали сме случаи, при които още от вратата се налага да ги интубираме", обяснява изпълнителният директор проф. д-р Иван Поромански.

543-ма пациенти с COVID-19 са лекувани в реанимацията на „Пирогов" по време на третата и четвъртата вълна на пандемията. Сега са заети доста по-малко интензивни легла. Болницата в Добрич също попадна в черната класация на лечебните заведения с най-висока смъртност при пациентите с COVID-19 - 33%. Сред тях е и 62-годишният баща на Невин Исмет.

"В интензивно не е влизал, доколкото знам е бил с маска, така са му подавали кислород, не е бил на апаратно дишане. Докторката, с която разговарях, ми съобщи, че баща ми е доста неадекватен, агресивен и тя се страхувала да влезе при него", разказва Невин Исмет.

По-късно вечерта ѝ съобщават, че баща ѝ е починал. Невин е убедена, че за него не са полагани грижи. Анатолий Тракийски е сред онези две трети спасени пациенти, за които нещата изглеждат различно.

"Напълно професионално се държаха с мен, всички манипулации, които бяха нужни. Постоянно под наблюдение, постоянно питаха как съм, как се чувствам", казва Анатолий Тракийски.

Според директора на болницата основната причина за високата смъртност е, че единствено там има интензивен сектор.

"За тази пандемия от такъв мащаб не бих казал, че изобщо има екип на територията не само на национално, и на световно равнище, който да бъда максимално адекватно подготвен", убеден е д-р Георги Желязков от болницата в Добрич.

Няма друга болница в региона. 100 човека, които са в тежко състояние много трудно биха могли да бъдат адекватно обгрижени.

И в "Пирогов", и в болницата в Добрич казват, че високата смъртност от COVID-19 се дължи и на ниския процент ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия започна активна фаза на мащабни учения в Беларус
Русия започна активна фаза на мащабни учения в Беларус
Датските хокеисти дебютираха с успех на Зимните олимпийски игри в Пекин
Датските хокеисти дебютираха с успех на Зимните олимпийски игри в Пекин