НОВИНИ

Румен Радев: Удовлетворен съм от решението на Конституционния съд

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:15, 09.02.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Като форма на институционално изнудване - така президентът Румен Радев определи разпита на премиера Кирил Петков в прокуратурата. Държавният глава приветства и решението на Конституционния съд за възможността правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Президентът Румен Радев е удовлетворен от решението на Конституционния съд. Смята, че така съдът потвърждава внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"В същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане на служебният министър на правосъдието като недопустимо. Сега остава въпросът: дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и професионално качество. И аз съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение", коментира президентът Румен Радев.

Премиерът и началникът на кабинета на разпит в прокуратурата

Във връзка с разпита на премиера Петков в прокуратурата, президентът предупреди отново:

"Ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. И за мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застават решително зад премиера".

Според президента е рано да се дава оценка на работата на правителството.

"Правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскадата от кризи и много тежко наследство от предишното управление. Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Аз очаквам правителството да бъде много по-открито, да бъде прозрачно и принципно", заяви държавният глава.

По темата с "Булгаргаз" държавният глава очаква правителството да действа прозрачно и да предоставя навреме цялата информация.

"Очаквам информацията от ДАНС, от КЕВР, така че обществото да е запознато навреме преди събитията, за да не остават съмнения за задкулисие", каза Румен Радев.

Прокуратурата започна разследване на аферата със "златните паспорти"

Казусът със "златните паспорти" президентът определи като порочна практика, която трябва да се преустанови. Вицепрезидентът Илияна Йотова е инициирала и допълнителни обратни проверки на документите за българско гражданство.

"Нека обърнем по-голямо внимание на процеса и промяна в закона, така че българите от нашите исторически общности зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират някакви фалшиви инвестиции", призова Румен Радев.

Президентът припомни и своята твърда позиция, че българите трябва да бъдат вписани редом с останалите части от народи в Конституцията на Северна Македония преди да започнат преговори за членството ѝ в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конте не отхвърли възможността да се събере отново с Кристиан Ериксен в Тотнъм
Конте не отхвърли възможността да се събере отново с Кристиан Ериксен в Тотнъм
Монтана 2003 се класира за Финалната четвока на Адриатическата лига
Монтана 2003 се класира за Финалната четвока на Адриатическата лига