НОВИНИ

Управляващата коалиция защити премиера Петков

Николай Минков
от Николай Минков
18:52, 09.02.2022
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Три от четирите партии в управляващата коалиция защитиха премиера Кирил Петков за смелостта да назове проблемите в правораздавателната система. От опозицията призоваха министър-председателя да бъде по-подготвен и обоснован, когато отправя директни обвинения за закононарушители.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че няма разногласия в коалицията по отношение на съдебната реформа и съдбата на главния прокурор и защитиха премиера.

"Всички ние стоим твърдо зад премиера, че това е една форма на пиар акция и реакция на страх, след като ние вече сме изразили публично и от трибуната на НС сме изчели декларация от името на цялата коалиция, че нямаме доверие в действията на прокуратурата и очакваме оставката на г-н Гешев. Така че неговата реакция в тази посока е донякъде предвидима", каза председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Премиерът и началникът на кабинета на разпит в прокуратурата (обобщение)

Според "Има такъв народ" привикването на премира в прокуратурата e опит за натиск.

"От страна на прокуратурата се демонстрира институционален натиск. Не знам защо го правят. Може би продължава г-н Гешев да си мисли, че е недосегаем. Но съм убеден, че с последователност и идеите, които ние имаме като коалиционно правителство за съдебна реформа, дните на този главен прокурор са преброени, според нас", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

A според "Демократична България" Гешев е показал слабост.

"Г-н Гешев очевидно се е самозабравил и проявява определена слабост в момента. Не бих искал и да предполагам, че това е нещо различно. Коалицията застава изцяло зад премиера, разбира се, в тая ситуация", заяви Иво Мирчев от "Демократична България".

А ГЕРБ-СДС не видяха нищо драматично, че прокуратурата е поискала обяснения по изявление на премиера, след като на негово директно подчинение са всички служби, натоварени със събиране на доказателства.

"Те не го викат на разпит, а го викат за нещо, за което той трябваше дори без да го викат да отиде там и да предостави тези доказателства. За мен би било проблем, ако той отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи. Сега ние можем да сме опозиция, но и за нас е приятно българския премиер да се излага", каза заместник-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

От ДПС бяха озадачени, кой кого ще разпитва, след като премиерът заяви, че също е подготвил въпроси към прокуратурата.

"Ами леко съм объркан. Държава, която си има цар, сигурно царят разпитва. Нямам идея. Най-вероятно царят има такива правомощия в някои държави. Обърнете се към цар Киро", посъветва Хамид Хамид от ДПС.

А лидерът на "Възраждане" призова Кирил Петков да бъде по решителен и подготвен, когато назовава проблемите в правораздавателната система.

"Тук говорим за това, дали действително прокуратурата е организирана престъпна група или не е, защото това са двете версии, които в момента се коментират", коментира Костадин Костадинов.

Единствено от левицата се въздържаха от коментари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Василева: Подкрепяме всички усилия за подобряване на работата на прокуратурата
Виктория Василева: Подкрепяме всички усилия за подобряване на работата на прокуратурата
Украйна - животът близо до фронтовата линия
Украйна - животът близо до фронтовата линия