НОВИНИ

Теодора Пенчева: Радослав Янков тепърва ще показва на какво е способен

теодора пенчева радослав янков тепърва показва способен
bnt avatar logo
от БНТ
22:29, 09.02.2022
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от олимпийките, представили България на Игрите в Пьонгчанг през 2018 г. – Теодора Пенчева, бе гост в предаването "Олимпийски върхове", за да коментира днешното състезание в сноуборд кроса при жените.

На първата зимна Олимпиада от 20 години насам без българската звезда в сноуборда Александра Жековa, феновете на женския бордър крос видяха едно от най-красивите и зрелищни постижения в дисциплината. След отпадането на олимпийската шампионка от Игрите през 2018 г. Микела Мойоли, на полуфиналите, златният медал в дисциплината спечели Линдзи Джакобелис от САЩ.

"Настроението на Олимпийски игри е страхотно, с огромен интерес следя всичко около българските състезатели. Днес е много голям ден за бордър кроса и за изключителната Джакобелис. Тя най-накрая извоюва отличието, за което се бори толкова много време. Целия сноуборд свят много ѝ се радва. Целият труд и лишенията ѝ през годините беше възнаграден с олимпийското злато", заяви бившата ни сноубордистка.

"Олимпиадата е много различна от по-обикновените състезания. Мойоли нямаше шанс, имаше сблъсък, след който тя бе оставена назад и отиде на полуфинал, където също след падане остана осма. Надявам се скоро да се завърне обратно на пистата, за да завърши сезона си успешно, въпреки неуспешния старт на Игрите в Пекин", добави Пенчева към коментара си за днешното състезание при дамите.

Според участничката на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, нивото на женския сноубординг и техничността на трасетата са се повишили до степен на непредсказуемост в сравнение с времето, когато тя бе активна състезателка.

„Нивото на женския сноубординг изключително много се е вдигнало. Преди си спомням на финали, че разликата между първата и последната финалистка беше огромна, докато сега не е така. Вече не се знае кой ще победи, защото силите са много изравнени. Всички състезателки полагат много труд и усилия, то си личи по физическите им показатели и по карането им. Много се вдигна и самата техничност на трасетата и ако спортистът не е подготвен, той няма шанс да го преодолее", каза Пенчева в ефира на БНТ.

Бившата сноубордистка коментира и представянето на колегата ѝ по борд - Радослав Янков, който направи най-доброто си класиране на Зимни Олимпийски игри, достигайки 1/8-финалите в паралелния гигантски слалом.

"Постижението на Радослав Янков ми донесе много радост, защото той мина през много трудни моменти предните години. За него бе много трудно и предизвикателно да започне този олимпийски сезон. Вчера, за голяма моя радост, видях как Радо просто се отпуши и как полетя по трасето както само той си може. Направи две страхотни спускания, втората квалификация бе невероятна и карането му срещу Бенджамин Карл също бе страхотно. Просто шансът не бе на негова страна. Слалома му беше силната страна, но той е страшно плавен карач и много добър гигантист, защото е много бърз на финала. Радо е еднакво добър и в двете дисциплини и вчера той полетя", сподели Пенчева.

Според нея най-добрият ни сноубордист тепърва ще показва истинските си възможности през новия олимпийски цикъл.

"По мен съдя, че с напредване на годините, човек става по-улегнал, по-мъдър, спира да се притеснява и започва да осъзнава какви са му предимствата и да става все по-добър. Състезателите в сноубординга имат привилегията на дълголетието. Както виждаме имаше шампиони в този спорт на по 40 години. Смятам, че пред Радо тепърва най-доброто предстои. След като се успокои вече, че е здрав, той тепърва ще показва истинските си възможности", завърши Теодора Пенчева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Благоева: За да стигнеш спортните върхове са нужни физика, интелект и психика
Йорданка Благоева: За да стигнеш спортните върхове са нужни физика, интелект и психика
Валентин Стефанов: Подобни неща се случват
Валентин Стефанов: Подобни неща се случват