НОВИНИ

Скандал в парламента заради ББР и Агенцията за инвестиции

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 10.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Бурни скандали, продължили повече от 2 часа, белязаха дебатите по промените в Закона за насърчаване на инвестициите, с който Българската банка за развитие и Агенцията за инвестиции от Министерството на икономиката преминават към Министерството на иновациите и растежа с принципал Даниел Лорер.

От ГЕРБ обвиниха управляващите че вкарват законопроект в нарушение на правилника, без да е съгласуван с Министерския съвет и без да е преминал обществено обсъждане. Опозицията се възмути още, че в преходните и заключителни разпоредби има текстове, с които се регламентира инвестиционното гражданство, въпреки че правителството входира друг законопроект в Народното събрание за Изменение на закона за българското гражданство, с който се премахват така наречените „златни паспорти“.

От мнозинството отговориха, че не се налага обществено обсъждане на технически закон, само с една точка, чиято цел е да допълни приетите от парламента структурни промени за разделяне на Министерството на икономиката на две отделни министерства.

За първи път председателят на парламента Никола Минчев отне думата на депутат с мотива, че не говори по темата. Това стана при изказване на Десислава Трифонова от ГЕРБ. Действието му предизвика размяна на остри реплики между ГЕРБ и партиите от мнозинството. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предупреди председателя на парламента да не превишава правомощията си.

От левицата контрираха, че депутати на ГЕРБ изместват дебатите. Последва размяна на остри реплики. Поради изчерпване на времето за изказване на парламентарната група на ГЕРБ дебатите бяха прекратени.

При последвалото гласуване законопроектът бе приет на първо чете. Последва гласуване и на второ. От ГЕРБ поискаха прегласуване, при което се каза, че няма кворум, което принуди председателя на парламента да даде почивка. След възобновяване на заседанието и проверка на кворума скандалите продължиха заради искането за трето гласуване. От опозицията обвиниха управляващите, че погазват правилника, според който законопроект, неприет на второ гласуване, не може да се гласува трети път, а трябва да минат не по-малко от 3 месеца преди да бъде вкаран отново в пленарната зала.

От ДПС предложиха да се премине към следващата точка от дневния ред, за да не се нарушава конституцията, а ГЕРБ предложиха да се обсъди казуса на председателски съвет.

След почивка и председателски съвет, където скандалите продължиха, заседанието беше подновено и законопроектът беше подложен на ново гласуване и приет на второ четене, с което ББР и Агенцията за инвестициите преминаха към министерството на Даниел Лорер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурден случай: Жена твърди, че е обявена за починала по време на карантина, РЗИ отрича
Абсурден случай: Жена твърди, че е обявена за починала по време на карантина, РЗИ отрича
Трайчо Трайков: Има възможност да не се допусне повишение в цените на тока без загуба на никой по веригата
Трайчо Трайков: Има възможност да не се допусне повишение в цените на тока без загуба на никой по веригата