Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Абсурден случай: Жена твърди, че е обявена за починала по време на карантина, РЗИ отрича

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
20:12, 10.02.2022
5075
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Абсурден случай - жена не знае къде е в статистиката за COVID-19 - дали е сред заразените, оздравелите или починалите. Тя е имала два положителни теста, но дали е била регистрирана - тук мненията се разминават.

В края на миналия месец екип на Спешна помощ я посещава и с бърз тест доказва, че е заразена. Личният лекар на жената обаче я съветва да си направи още един тест в ковид зона, тъй като първият не е отчетен от системата.

Така, очевидно вече доказано заразена, жената отива до поликлиниката и отново доказва, че има положителен тест.

Прибира се вкъщи, за да изкара карантината си и днес - в предпоследния ден на изолация, се оказва, че тя продължава да не фигурира в системата. Това я поставя пред невъзможност да си изкара и сертификат, и болничен, с който да оправдае отсъствието си.

Опитва се да се свърже с РЗИ, където по нейния разказ, я посрещат с новината, че не е регистрирана, защото е починала. Това е нейната версия. Според версията на Столичната здравна инспекция, нито едно от тези неща не отговаря на истината.

Засега ситуацията остава дума срещу дума.

Връщаме седмица назад. 4 февруари и данните за ковид - заразени, оздравели и починали. Днес Мирослава разбира, че e една от починалите в статистиката.

Не знам вече към кои бройки съм - към оздравелите, към заболелите или към починалите...

В края на карантината си Мирослава разбира от личната си лекарка, че изобщо не е регистрирана в системата, която следи ковид случаите. И отива в РЗИ.

Първо казаха, че лицето е починало. Казвам: Кое лице е починало? И тя казва моето ЕГН и моето име, че аз съм починала. "Тя затова не е вкарана в регистъра, защото е починала". Викам "няма как да е регистрирано лицето, при положение, че съм аз". Никакви документи не ми е дала да чета за починало лице. Каза, че лицето е починало на 3.02, аз питах от какво е починало, тя каза от ковид. Прибраха се три жени в стаята, затвориха се - какво обсъждаха, защо обсъждаха - между 10 и 15 минути, разказва Мирослава.

БНТ: Ти въобще ходила ли си по болници в този ден, в който се водиш починала?

Мирослава: Аз не съм излизала никъде.

Звъним в поликлиниката, където е направен вторият положителен тест на Мирослава.

БНТ: Възможно ли е да е станала грешка някаква и на 03.02 да е регистрирана тази жена като починала?

Нямам представа, но самата система, според мен, няма такава опция да регистрира човек като починал, казва д-р Слави Славчев, управител на 8-o ДКЦ-София.

От РЗИ пък категорично заявяват, че нито за момент Мирослава не е фигурирала като починала в системата. Подчертават, че поддръжката на тази система не е тяхна работа, но Мирослава е регистрирана с Ковид още при първия положителен тест. Това обаче се разминава с информацията на управителя на ДКЦ-то, който казва, че чак след втория тест, Мирослава е поставена под карантина.

Ама той ако я е сложил друг под карантина, ние, вкарвайки я в тази система, то ще излезе, че тя е под карантина, казва д-р Слави Славчев, управител на 8-o ДКЦ-София.

БНТ: На вас не ви е излязло, тоест вие сте първите, които...

Не, не. На нас не ни е излязло. Ние сме първите, които я вкарваме под карантина, казва д-р Слави Славчев, управител на 8-o ДКЦ-София.

В електронната системата на общината пък чак днес след срещата на Мирослава с РЗИ са разбрали за нейната карантина.

Казаха, че съм регистрирана днес като карантинирана с COVID-19 може би от 11.30 - 12.00 часа, е влязъл такъв документ в тяхната система.

Министерството на здравеопазването също реагира на сигнала - оттам казаха, че ще проверят случая. От РЗИ-София обаче подчертават, че с днешното си ходене до Инспекцията, Мирослава е нарушила карантината си.

Тя твърди, че друга връзка със служителите на РЗИ не успяла да осъществи.

Тези телефони, които са дадени в РЗИ, в сайта им, или не отговарят или дава постоянно заето. Няма кой там въобще да вдигне.

И до този момент според системата на здравното министерство Мирослава не се е срещала с Ковид. В цялата ситуация обаче на преден план за нея излиза поне един положителен факт.

Мирослава Дякова: Към момента съм жива и здрава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое към Камбуров: За нас бе чест, Марто!
Берое към Камбуров: За нас бе чест, Марто!
Скандал в парламента заради ББР и Агенцията за инвестиции
Скандал в парламента заради ББР и Агенцията за инвестиции