НОВИНИ

Разговор Байдън - Путин: САЩ изпращат още 3000 военни в Полша

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:36, 12.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Разговори на високо ниво заради украинската криза. Президентите Джо Байдън и Владимир Путин ще проведат телефонен разговор по инициатива на Съединените щати. По-късно Путин ще се чуе и с френския си колега Еманюел Макрон. Планиран е разговор и между първите дипломати на Вашингтон и Москва. Дипломатическите усилия са на фона на призивите гражданите на западните страни да се изтеглят от Украйна заради опасността от евентуално руско настъпление.

Какви са възможните военни сценарии при конфликт в Украйна?

Телефонните разговори от двете страни на Океана зачестиха на фона на предупрежденията за предстоящо руско нахлуване в Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе разговор с руския си колега Владимир Путин, а държавният секретар Антъни Блинкен с руския външен министър Сергей Лавров.

Според Вашингтон руската инвазия може да започне "във всеки един момент". Към американските граждани беше отправен призив да напуснат Украйна в следващите 24-48 часа. Обмисля се евакуиране и на американското посолство в Киев.

Байдън призова американците да напуснат Украйна

"Продължаваме да наблюдаваме много обезпокоителни признаци за ескалация от страна на Русия, включително пристигането на нови военни части близо до украинските граници. Ако Русия наистина е заинтересована да реши тази криза, която сама създаде, чрез дипломация и диалог, ние сме готови да дадем своя принос", заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Москва отрича да планира нахлуване в Украйна, въпреки струпването на повече от 100 000 военни близо до границата ѝ. Според руското външно министерство Западът разпространява невярна информация в опит да отклони вниманието от собствените си агресивни действия.

В разгара на кризата в отношенията между Русия и Запада руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с британския си колега Бен Уолъс, пред когото заяви, че сътрудничеството между Москва и Лондон е близко до нулата и клони към отрицателно, което е нежелателно. Той предложи западните страни да допринесат за намаляване на напрежението, като спрат доставките на оръжие за Украйна.

"Това идва от всички страни и се прави публично и показателно. Не е съвсем ясно защо. Бих искал да разбера и причината Великобритания да изпрати свои специални части в Украйна и колко дълго ще останат там", допълни Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Междувременно Пентагонът заяви, че изпраща още 3000 войници в Полша. Те ще се присъединят към 1700 американски военни, които вече започнаха да пристигат на полска територия. Според Вашингтон разполагането на допълнителни войски цели да успокои съюзниците от НАТО и да бъде възпряна евентуална агресия по източния фланг на Алианса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Канада: Съдия разпореди спиране на блокадата на границата със САЩ
Протестите в Канада: Съдия разпореди спиране на блокадата на границата със САЩ
Карнавалът в Ница се завърна
Карнавалът в Ница се завърна